Muflony to owce górskie z charakterystycznymi rogami. Stado do Małopolski prawdopodobnie przywędrowało z Sudetów i ma się u nas bardzo dobrze, bo z każdym rokiem się powiększa. Obecnie liczy już osiem sztuk.
Posłuchaj materiału Marka Mędeli
- Musimy zachować ciszę. Muflony są ostrożnymi zwierzętami. Wychodzą tylko rano i wieczorem. Wtedy je można zaobserwować. Widać tropy muflona, one mają charakterystyczne kopyta. To zwierzęta górskie, muszą mieć dobrą przyczepność do podłoża - mówi Tomasz Piszczek ze stowarzyszenia "Nasze Psary".
Muflon to najmniejszy gatunek górskiej owcy. Samce mają bardzo charakterystyczne poroże. "W naszym stadzie są dwa dorosłe samce, tryki, trzy samice i w zeszłym roku urodziły się trzy młode" - dodaje Tomasz Piszczek.
Trzebinia to najprawdopodobniej najbardziej na wschód Europy wysunięte miejsce występowania tego gatunku.
(Marek Mędela/ko)