Pierogi ruskie królują dziś podczas tegorocznego Festiwalu Pierogów na Małym Rynku w Krakowie. Oprócz małych rogatych przysmaków z tradycyjnymi farszami, przez cztery dni będzie można spróbować wielu nietypowych smaków. Na 15 stoiskach gastronomicznych, każdy smakosz pierogów znajdzie na pewno coś dla swojego podniebienia.
Wytwórcy pierogów będą walczyć dziś o dwie statuetki: świętego Jacka z pierogami, którą co roku przyznaje jury oraz nagrodę publiczności - statuetkę Kazimierza Wielkiego.
Co roku kucharze przygotowują na to wydarzenie nowe, niespotykane dotąd farsze zarówno mięsne, słone jak i słodkie, owocowe. Jednak w tym roku jury konkursowe oceni tradycyjny smak pierogów ruskich. Kucharze zawalczą miedzy sobą o statuetki św. Jacka i Kaziemierza Wielkiego - ta druga przyznawana jest przez publiczność. "Festiwal pierogów w Krakowie to już taka nasza mała tradycja. Cieszy się ogromną popularnością wśród mieszkańców i turystów. W tym roku będzie można spróbować pierogów z 15 lokali - mówi Dariusz Nowak z Urzędu Miasta Krakowa.
Festiwal potrawa do niedzieli. Będzie można nie tylko zjeść pierogi, ale też samodzielnie je ulepić.
(Joanna Orszulak/Katarzyna Maciejczyk/bp/ew)