Coraz częściej przyrodnicy i turyści obserwują wyjątkową aktywność tych zwierząt w górach. A wszystko za sprawą coraz bliższej zimy - niedźwiedzie, aby przetrwać niekorzystną dla siebie porę roku, muszą jesienią zjeść jak najwięcej pokarmu.
Posłuchaj co mówi Paweł Skawiński, przyrodnik TPN
Paweł Skawiński, przyrodnik TPN tłumaczy, że nadwaga u tych zwierząt to szansa na spokojny zimowy sen.
W całych Tatrach po obu stronach granicy żyje łącznie kilkadziesiąt niedźwiedzi. Choć trzeba pamiętać, że zwierzęta te bardzo często zmieniają swoje miejsca pobytu - rekordzista Iwo. Podglądany przez przyrodników zawędrował aż na Węgry. Trudno też jednoznacznie ustalić, kiedy niedźwiedzie zapadają w zimowy sen. Tu najwięcej zależy od tego kiedy nastąpią pierwsze duże opady śniegu.
Przemysław Bolechowski, jgk