Dziś obchodzimy Światowy Dzień słonia. Święto ustanowiono, by zwrócić uwagę na trudną sytuację słoni azjatyckich i afrykańskich, których populacja ciągle się zmniejsza. Magdalena Zbylut-Wiśniewska:
posłuchaj materiału Magdaleny Zbylut-Wiśniewskiej
Słoń indyjski, a także słoń afrykański sawannowy i leśny są gatunkami zagrożonymi wyginięciem - mówi Jerzy Piróg z krakowskiego ogrodu zoologicznego.
"Zmniejsza się liczebność afrykańskich słoni, a azjatyckich jest ok.40 tysięcy - to o wiele mniej niż dawniej. Tereny, na których żyły zamieniane są na pastwiska, tereny rolnicze, lasy są wycinane"
Słoń indyjski jest mniejszy od afrykańskiego. Ma też dużo mniejsze uszy. Słoń afrykański natomiast jest największym żyjącym zwierzęciem lądowym. Jego mózg może ważyć ponad 5 kilogramów. A jaka jest jego rola w ekosystemie? Toruje ścieżki, jego odchody są kolejnym ogniwem w łańcuchu pokarmowym, w odciskach ich stóp rozmnażają się płazy.
Żeby zostać opiekunem słoni w trzeba zdobyć akceptację zwierzęcia - podkreśla Jarosław Barański zajmujący się słonicami Baby i Cittą z krakowskiego Z00: "Słonie wybierają sobie opiekuna - to niebezpieczne zwierzę, trzeba się pilnować. Mają swoje fochy, wpływa na nie pogoda"
Samiec słonia waży około 6 ton, a samica - 3 tony. Trąba tego zwierzęcia ma 40 tysięcy mięśni. Służy słoniom jako ręka, polewaczka, jako rurka do oddychania pod wodą, a także do wyrażania emocji. Słonie mają ponadto bardzo wrażliwe stopy, dzięki czemu odbierają nawet najmniejsze drżenie podłoża.
Słonie są zwierzętami stadnymi, na których czele stoi jedna z samic. Dojrzałe samce żyją raczej samotnie. Jak zaznacza Jerzy Piróg - istotna jest świadomość o zagrożeniu gatunku, ale warto także czynnie włączyć się w ich ochronę. Nie należy kupować wyrobów z kości słoniowej i wspierać rangersów - im większa liczba patroli, tym większe ograniczenie kłusownictwa.