Długodystansowcy, monogamiści, czuli opiekunowie - tak badacze natury wilków opisują zachowania wataszych rodzin. W wilczych parach nie ma "rozwodów" lub są ekstremalnie rzadkie. Samiec jest w stanie przemierzyć tysiące kilometrów w poszukiwaniu samicy, z którą potem wychowa potomstwo. Kiedy wadera urodzi szczenięta będzie ich strzegła cała wataha. O zalotach i łączeniu w pary w czas wilczych godów, wszak mamy luty, opowiada prof. Uniwersytetu Rolniczego Marek Wajdzik, członek Polskiego Związku Łowieckiego.
Posłuchaj rozmowy z Markiem Wajdzikiem, członkiem Polskiego Związku Łowieckiego
Na podstawie badań wykonanych przez naukowców w Puszczy Białowieskiej 90% wokalnej aktywności badanych drapieżników stanowiła komunikacja wewnątrz grupy. Wilki wyły po to, by zlokalizować się w lesie i spotkać po polowaniu. W wielu przypadkach powracający łowcy nawoływali szczenięta, żeby je odnaleźć i nakarmić.