Oscypki to jeden z ulubionych serów Polaków. Nie każdy jednak wie, że są niezwykle cenne. Są jednym z trzech polskich produktów w Światowej Arce Smaku, projekcie ekologicznym, który za cel postawił sobie zachowanie dla potomności najlepszych i najbardziej niezwykłych produktów kulinarnych w niezmienionej formie.
Oscypki kojarzą sie nam z Tatrami, ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka rozsiane są nie tylko na Podhalu. Na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, także powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca. Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski. O tym jak powstają, ile pracy trzeba włożyć by ser był idealny i jak rozpoznać oryginał od podróbki będziemy rozmawiać z bacami w bacówce na Hali Majerz, gdzie wypasa się stado 600 owiec. Zapraszamy na jutrzejszy Przystanek Kulinarny. Zaczynamy o 11.05.
share
Wyślij opinię na temat artykułu
- A
- A
- A
Oscypki kulinarny skarb narodowy Polski
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:15
Miejskie autobusy tylko na prąd lub wodór. Czy polskie miasta są na to gotowe?
-
17:51
Jakub Wolny za Macieja Kota
-
17:00
Radosne "miau" - kotek Pandek opuścił szpital i szuka dobrego opiekuna
-
16:47
Ostatnie przygotowania. Od piątku na Rynku będzie można poczuć magię Świąt
-
16:22
Do snu: termofor | warsztaty rękodzielnicze dla dorosłych w Muzeum Etnograficznym.
-
16:09
Komisja od budowania. Kraków ma wreszcie grupę ekspertów, którzy zajmą się urbanistyką i architekturą
-
16:01
Pod poduszką | warsztaty dla rodzin z cyklu Etno? Logicznie!
-
15:57
Nowy mural na ścianie magistratu w Libiążu. Mieszkańcy: "dodaje koloru i ociepla wizerunek urzędu"
-
15:56
Przed snem: kubek z zaparzaczem | warsztaty ceramiczne dla dorosłych w Muzeum Etnograficznym
-
15:46
Szczucin nadal choruje przez azbest. I potrzebuje pieniędzy na zabezpieczenia
-
22:00
„Gabinety osobliwości” Anny Schumacher w Miejskiej Galerii Sztuki w Zakopanem
-
22:30
Jak myśleć dźwiękiem? / Як думати звуком?
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze