Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Lody fasolowe z wanilią będą w finale Festiwalu Smaku

  • Kraków
  • date_range Niedziela, 2014.06.29 18:06 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 07:34 )
Lody fasolowe z wanilią wygrały tarnowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Głównym składnikiem tego oryginalnego wyrobu jest fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Grand PRIX trafiło do Lokalnej Grupy Działania Dunajec Biała. Lody będą rywalizowały o miano najsmaczniejszych podczas krakowskiego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Małopolski Festiwal Smaku

Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie (fot. P. Topolski)

 


Drugie miejsce zdobyły pierogi z suską sechlońską Firmy "Magi", a trzecie sok jabłkowy z Gospodarstwa Sadowniczego Barbary Kubis.


Swoje wyróżnienie przyznali także tarnowscy dziennikarze, którym najbardziej smakował sok jabłkowy z Gospodarstwa Sadowniczego Barbary Kubis.


Z kolei publiczność nagrodziła regionalne wyroby w czterech kategoriach. Z "Ekologicznych Przysmaków" wybrano kluski zawijane Lokalnej Grupy Działania Dunajec Biała. Jako "Tradycyjne Specjały" wyróżniono pierogi z suską sechlońską firmy "Magi". Najlepszym "Smakołykiem z Legendą" okazał się miód spadziowy z Pasieki Wędrownej Burnat. W kategorii "Jak u Mamy" wybrano kaszę pęczak z grochem i ze skwarkami KGW Warkocz Tarłówny z Dębna.
 

 


(Agnieszka Bednarz/ew)

 

 

Partner Główny:

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię