- A
- A
- A
Góralskie jedzenie znika z Krupówek. Zastępuje je kebab
Zamiast góralskiej kwaśnicy, turecki kebab. Najpierw pamiątki regionalne zostały wyparte przez chińszczyznę, teraz z kolei góralskie przysmaki zastępują różnego rodzaju fast-foody. Na zakopiańskich Krupówkach zamiast oscypka czy kwaśnicy można już prawie wszędzie uraczyć się kebabem, meksykańskim burito czy szwajcarskimi owocami w gorącej czekoladzie.Jak się okazuje, nikt nie ma wpływu na to co się serwuje turystom w gastronomii w centrum miasta. Janusz Majcher, burmistrz Zakopanego przyznaje, że gastronomiczna oferta zaczyna się obecnie od kebabów.
- Krupówki zawsze kojarzyły się z szybkim jedzeniem, restauracje stacjonarne wyprowadziły się z Krupówek. Życie układa takie scenariusze. Obserwuję to z niepokojem. - mówi Majcher.
Mieszkańcy Zakopanego, ale głównie turyści ubolewają, że deptak coraz bardziej zmienia się na niekorzyść. Co roku znikają z niego kolejne kultowe miejsca: kawiarnie czy restauracje a na ich miejsce pojawiają się różnego rodzaju gastronomiczne cuda lub filie kolejnych banków. To powoduje że nocą życie na deptaku praktycznie zamiera.
(Przemysław Bolechowski/ko)
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:04
Znamy termin końca remontu ul. Kościuszki w Krakowie
-
17:57
Jakie dodatki na pizzę są najlepsze?
-
15:12
Górale z całej Małopolski zjechali do gminy Łącko
-
14:14
Cracovia wraca na zwycięską ścieżkę. OPIS MECZU
-
14:09
W nocy możliwe mgły, najbliższe dni mają być pogodne
-
13:18
Patriotyczny Piknik Sokoli
-
11:15
Widoma: mieszkańcy protestowali przeciwko hałasowi
-
10:47
Warsztaty, odważne rozmowy, mecz piłki nożnej - Kraków gotowy na VI Human Week
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze