przepisy
Kluski na parze z sosem truskawkowym
Sezon truskawkowy czas zacząć. Ale truskawki to nie tylko świeże owoce z bitą śmietąną i cukrem, lody i kremy, ale także koktajle i musy, którymi można np. polać tzw. paruchy, czyli kluski drożdżowe robione na parze. O tym tradycyjnym daniu, ale wciąż cieszącym się powodzeniem z Danutą Ścibor rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Każdy ma swój własny przepis na jajecznicę
To zwykle pierwsza potrawa, którą uczymy się samodzielnie przygotowywać. Pierwsza i dla wielu podstawowa. Mowa o jajecznicy. Ale prosta, nie musi oznaczać nudna. Posłuchaj!
Owsianka na śniadanie: tradycja spotyka się z nowoczesnością
O owsiance tradycyjnej, z kożuchem, na mleku prosto od krowy i tej bardziej współczesnej, na mleku kokosowym i orzechowym z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawia Marzena Florkowska.
Smaki dzieciństwa: nie było zupy mlecznej bez zacierki
W audycji "Kuchnia od kuchni" o tajemnicy zacierki i smakach z dzieciństwa, które poruszają naszą wyobraźnię i wspomnienia. W domowej kuchni spotkały się koleżanki: Maja, Weronika i Ania, w roli gospodyni Marzena Florkowska, a pracami kierowała przyszywana babcia. Posłuchaj:
Kuchnia od kuchni: Naleśniki z czarnego bzu
Naleśniki w trochę innej wersji! W audycji "Kuchnia od kuchni" rozmowa Marzeny Florkowskiej z prof. Moniką Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Posłuchaj:
Kuchnia na przednówku
Na przednówku i o przednówku z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Czas na nowalijki
W "Kuchni od kuchni" przepis na młode warzywa w oleju lnianym i sezamie z chłodnikiem z jarmużu i pora według Piotra Sady. Posłuchaj:
Czas na nowalijki
W "Kuchni od kuchni" przepis na młode warzywa w oleju lnianym i sezamie z chłodnikiem z jarmużu i pora według Piotra Sady. Posłuchaj:
Uczta dla zmysłów. 3. edycja Restaurant Week w Krakowie
Rekordziści odwiedzają w ciągu tygodnia nawet kilkadziesiąt restauracji, próbując dań przygotowanych według różnych pomysłów i receptur. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach, a setki miłośników niebagatelnego jedzenia szukają nowych inspiracji. W Krakowie trwa trzecia edycja Restaurant Week. Z Magdą Wójcik, pomysłodawczynią festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest odpowiedzialną za organizację Restaurant Week rozmawia Marzena Florkowska.
Wiosenne babeczki
O Wiosennych babeczkach - w sam raz na Wielkanocny stół i o rodzinnej tradycji przekazywania sobie przepisów nie tylko świątecznych z dr Ewą Krupnik, inicjatorką akcji Historia! Mniam? rozmawia Marzena Florkowska.
Jedno jajko to około 150 kalorii. Zdrowsze te ugotowane "na miękko"
Jedno jajko to około 150 kalorii. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk dr Marcin Mandryk. Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.
Przepis na kluseczki z Inspiro
W niedzielnym cyklu "Kuchnia od kuchni" przepis na wyjątkowe kluseczki Maćka Dąbrowskiego z Domu Kultury Inspiro w Podłężu. Rozmawia z nim Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
O zaletach jedzenia kaszy jaglanej rano, wieczór i w południe z Agnieszką Majksner ze Slow Me rozmawia Marzena Florkowska.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
O zaletach jedzenia kaszy jaglanej rano, wieczór i w południe z Agnieszką Majksner ze Slow Me rozmawia Marzena Florkowska.
Tajniki domowego wypieku chleba
Dom pachnący chlebem. Marzena Florkowska poznawała w audycji "Kuchnia od kuchni" tajniki domowego wypieku chleba u Danuty Ścibor w Kędzierzynce koło Dobczyc. Posłuchaj:
Tajniki domowego wypieku chleba
Dom pachnący chlebem. Marzena Florkowska poznawała w audycji "Kuchnia od kuchni" tajniki domowego wypieku chleba u Danuty Ścibor w Kędzierzynce koło Dobczyc. Posłuchaj:
W Walentynki i nie tylko przepisy na ziołowe afrodyzjaki
O ziołowych afrodyzjakach z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska.
W Walentynki i nie tylko przepisy na ziołowe afrodyzjaki
O ziołowych afrodyzjakach z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska.
Najnowsze
-
10:04
Od czwartku zmiana organizacji ruchu w Krakowie w związku z budową odcinka S7
-
10:02
Dizajn między kulturami – projektowanie mody łączącej odmienne tradycje. Muzeum Manggha zaprasza.
-
09:58
VI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny pt. „Z moich rodzinnych stron – zabytki zapomniane, warte ocalenia”
-
09:34
Muzyczna opowieść w folkowych rytmach w Klubie Płaszów
-
09:25
Konferencja Pełno(s)prawny Student, czyli właściwie co?
-
09:04
Gołoledź dała się we znaki kierowcom. Karambole na A4 i w Buskupicach Radłowskich
-
08:15
Łukasz Kmita: Radosław Sikorski będzie dla nas łatwiejszym przeciwnikiem
-
08:02
Turyści utrudniali akcję ratownikom TOPR. Bezmyślność czy brak wiedzy?
-
07:42
Diecezja Tarnowska pomaga dzieciom ze Strefy Gazy
-
07:24
Wilki znowu przestraszyły mieszkańców powiatu tarnowskiego. Będzie dodatkowy odstrzał?
-
22:00
Władza, krew, teatr i film. Kontynuujemy rozmowę o „Makbecie”