1. Będzie można kupić legalną śliwowicę łącką prosto od Krzysztofa Maurera z Łącka.,
    w którego asortymencie na pewno nie zabraknie również pysznych tłoczonych soków owocowych, syropów, win i cydrów – idealnych na upalne dni!
  2. Pojawi się uwielbiany i jedyny w swoim rodzaju Pstrąg Ojcowski - od najlepszych rolniczek w Europie!
  3. Wielbiciele wyrobów mięsnych – nie będą mieć powodów do narzekań-  rodzinna firma Gawor z Podstolic – producenci min. kiełbasy piaszczańskiej, wpisanej na europejską listę produktów regionalnych zadba o ich podniebienia. Przyjadą z pachnącymi prosto z przydomowej wędzarni: kiełbasami, boczkami, kabanosami i szynkami – również tą najbardziej znaną – Szynką Podstolego z Nogą!
  4. Przyjadą producenci charsznickiej kapusty kiszonej i ogórków!
  5. Na krakowskim Kazimierzu będzie można spróbować prawdziwego Oscypka, bryndzy podhalańskiej i bundzu przywiezionych przez Bacę Krzysztofa Łasia z Leśnicy-Groń.
  6. Jeśli ktoś jeszcze nie jest przekonany do smaku polskich win – to po tym weekendzie na pewno zmieni zdanie. Będzie można spróbować i kupić wyśmienite wina białe i czerwone z ekologicznej Winnicy Wieliczka, znanej już w całej Europie! Warto również zaznaczyć, że Małopolska to region Polski, w którym jest najwięcej winnic!
  7. Cukiernia Melba z Krzeszowic będzie serwować tradycyjne lody, również te z mleka od krów rasy „polska czerwona” oraz wielokrotnie nagradzane –maślankowe!
  8. Wszystkie Panie zapraszamy po naturalne kosmetyki, wyroby z Lawendy spożywczej – takie jak: syropy, ocet czy hydrolat. Nie zabraknie także produktów pszczelich czy z płatków róży!

Zasmakuj w Małopolsce!

 

Ekologia, tradycja, natura, smak i zdrowie – to hasła, wokół których skupiać się będzie wydarzenie pn. Zasmakuj w Małopolsce. Jego głównym celem jest promocja żywności naturalnej - tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej.

Podczas imprezy lokalni producenci – w większości ambasadorowie znaku Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, zaprezentują szeroki wybór żywności i produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Miejsce: wnętrze hali Okrąglaka na Placu Nowym na Krakowskim Kazimierzu (Plac Nowy 4)

Termin: 26-28 czerwca 2020

Godziny otwarcia:
26 czerwiec (piątek) od 12 00 do 20 00

27 czerwiec (sobota) od 10 00 do 20 00

28 czerwiec (niedziela) od 10 00 do 14 00

Wystawcy:

Małopolska Organizacja Turystyczna z ofertą… agroturystyczną…, Tłocznia Maurer, Winnica Wieliczka, GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Pstrąg Ojcowski, Krzysztof Las Bacówka u Krzyśka, Cukiernia Melba, LavendziarniaStoki6, Agro-Wit, Gospodarstwo Rolne Rolne i S-ka, Gospodarstwo Pasieczne "Kószka", Tarsmak - wiemy jak łączyć smaki, Beskid Art Deco Rękodzieło i stroje ludowe, LA-LE Kosmetyki Naturalne