Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Ziemniaki po Cabańsku

  • Nasze akcje
  • date_range Poniedziałek, 2012.08.27 04:16 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 07:36 )
Pieczone w żeliwnym garnku, okryte kapustą i nafaszerowane mięsem, czosnkiem i cebulą. Pieczone w ognisku mają niepowtarzalny smak.

fot. Starostwo Powiatowe w Chrzanowie


To typowa chrzanowska potrawa. Swoimi korzeniami sięga czasów średniowiecznych. Wtedy w okolicach Chrzanowa osiedlili się Cabani, lud pasterski, który przybył do Polski razem z Tatarami. Prawdopodobnie wtedy Cabani po raz pierwszy przygotowali ziemniaki pieczone w garnku. Obyczaj ten przetrwał do dziś na terenie Chrzanowa w postaci ziemniaków po Cabańsku, pieczonych w żeliwnym garnku na ogniu i przykrytych darniem ziemi.

[

 

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię