Kolejny raz w poszukiwaniu smaków małopolski trafiamy na ziemię gorlicką a konkretnie do gminy Łużna. Tamtejsze stowarzyszenie koła kobiet Łużnianka od lat stara się pielęgnować tradycję przekazywania przepisów kulinarnych z pokolenia na pokolenia. Tym razem nasz reporter Maciej Wodziński postanowił skosztować pierogów. Ale nie są to jednak zwyczajne - gotowane pierożki.



Pani Barbara Tabiś zdradziła specjalnie dla naszych słuchaczy przepis który ma już kilkadziesiąt lat:



Ciasto:

2 kg mąki
2 kg sera białego
3 kostki margaryny
12 sztuk jaj
1 łyżka sody
1 łyżka proszku do pieczenia
2 litry oleju do smażenia

Farsz;

1,20 kg mięsa wieprzowego
2 cebule
2 liście laurowe
1/2 kg kapusty kiszonej

Wykonanie ciasta:

Ser przemielić. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sondę,proszek do pieczenia,margarynę i przerobić. Dodać ser biały, jajka, całość wałkować na grubość 5 milimetrów. Wykrwać krążki szklanką i nakładać farsz. Sklejać mocno jak pierogi. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Farsz;

Kapustę ugotować. Mięso z cebulą pokroić, dodać liść laurowy, sól, pieprz do smaku. Podlać wodą i dusić do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. Po wystudzeniu przemielić w maszynce, wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie