Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Lody po małopolsku

  • Nasze akcje
  • date_range Poniedziałek, 2012.08.27 07:22 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 07:36 )
Jeżeli popatrzeć na tytuły i nagrody, najdłuższe kolejki powinny ustawiać się przed lodziarnią na rynku w Krzeszowicach.

fot: Wioleta Gawlik

LODY

Pierwsze lody podobno przygotowywali Chińczycy już cztery tysiące lat temu. W starożytności mrożonymi deserami zajadali się Grecy, Rzymianie i Persowie. Prawdziwym hitem stały się w XIV wieku w Wenecji. W Polsce znane są od czasów Sasów. Teraz są ulubionym wakacyjnym deserem, nie tylko najmłodszych.
 

A gdzie szukać najlepszych lodów w Małopolsce? Limanowa, Nowy Targ a może Szczawnica? Miłośnicy ich smaku nieraz na pyszny deser potrafią przejechać kilka kilometrów. Jeżeli popatrzyć na tytuły i nagrody, najdłuższe kolejki powinny ustawiać się przed lodziarnią na rynku w Krzeszowicach. Tamtejsza cukiernia Melba właśnie za lody tradycyjne dwukrotnie była nagradzana na Małopolskim Festiwalu Smaku. Medale za ich produkcje przyznawano też w Poznaniu i Rzeszowie. Co roku firma na Małopolski Festiwal Smaku przygotowuje nowy lód. W tym roku będzie to połączenie smaku włoskich czarnych oliwek z borówką z krzeszowickich lasów.


Przepis na lody śmietankowe z starej książki kucharskiej:

1 litr śmietanki albo
1/2 litra śmietanki i 1/2 litra mleka
6 żółtek
40 dkg cukru pudru
1/2 laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego

Śmietankę przegotować z wanilią i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Postawić je na ogniu i powoli wlewając śmietankę, ucierać. Ubijać, aż masa zgęstnieje i będzie gładka. Wystudzić i przełożyć do pojemnika. Podczas mrożenia, można kilkakrotnie masę przemieszać. Następnie zostawić do całkowitego stwardnienia.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię