Fachowo i naukowo karp zatorski to hybryda powstała z krzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Ryba charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim kolorem. Warto podkreślić, że mięso karpia katorskiego pozbawione jest zapachu mułu i wyróżnia się świeżym rybim zapachem oraz delikatnym smakiem. Obszar geograficzny produkcji karpia zatorskiego obejmuje łącznie 134 km2, przy czym w największym stopniu produkcja prowadzona jest na terenie Gminy Zator. Ten oryginalny karmiony jest zbożem z okolicznych pól.
[
- A
- A
- A
Karp zatorski
Jest królem małopolskich stawów. Już przed wiekami zachwycali się nim królowie i książęta.Rok temu jego walory doceniła także Komisja Europejska, przyznając tej smacznej rybie specjalny certyfikat.-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
crop_free
1
/ 15
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:14
Ekstraklasa piłkarska – Cracovia ma nowy, ambitniejszy cel
-
20:12
Ekstraklasa piłkarska – Puszcza Niepołomice wraca do domu
-
19:37
Dwie firmy chcą wyprodukować autobusy elektryczne dla Krakowa
-
18:50
Mości królu, witamy! Karol III na krakowskim Kazimierzu
-
18:39
"Rasowy kot artystyczny pozostaje kotem"
-
18:25
Parówka jako krytyk, wystawa jako medium
-
17:50
Jak w XXI wieku przekazywać wiedzę o Auschwitz?
-
16:43
WOŚP w Krakowie zebrała prawie 4 miliony złotych!
-
16:10
Mieszkańcy Wzgórz Krzesławickich proszą o dodatkowy przystanek kolejowy
-
16:06
O kilku wyrazach, które wypowiadamy niedbale
-
15:30
Uwaga kierowcy, ogromny korek na A4 w kierunku Katowic
-
13:10
"To ostatnia taka okrągła rocznica. I coraz mniej tych, którzy dają świadectwo"
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze