Fachowo i naukowo karp zatorski to hybryda powstała z krzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Ryba charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim kolorem. Warto podkreślić, że mięso karpia katorskiego pozbawione jest zapachu mułu i wyróżnia się świeżym rybim zapachem oraz delikatnym smakiem. Obszar geograficzny produkcji karpia zatorskiego obejmuje łącznie 134 km2, przy czym w największym stopniu produkcja prowadzona jest na terenie Gminy Zator. Ten oryginalny karmiony jest zbożem z okolicznych pól.
[
- A
- A
- A
Karp zatorski
Jest królem małopolskich stawów. Już przed wiekami zachwycali się nim królowie i książęta.Rok temu jego walory doceniła także Komisja Europejska, przyznając tej smacznej rybie specjalny certyfikat.-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
crop_free
1
/ 15
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:04
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 20.12.
-
22:10
Strzelanina w centrum Krakowa. Zatrzymano dwie osoby
-
22:00
Religia bez Boga. Ucieczka od cierpienia. Buddyzm
-
21:33
Północna obwodnica Krakowa i S7 do Widomej jeszcze nieotwarte, a już wszyscy narzekają. Sprawdziliśmy, czy mają rację
-
21:12
Północna obwodnica Krakowa robi wrażenie!
-
20:27
To prawdopodobnie koniec telenoweli z budową stadionu Sandecji Nowy Sącz
-
19:51
Radni przyjęli budżet Tarnowa na 2025 rok. Nikt nie był przeciw
-
18:11
Nowy dowódca batalionu górskiego w Limanowej: Górale to ludzie uparci, ale przy tym lojalni i pracowici
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze