Swój wyrazisty smak i zapach zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Niepowtarzalne walory owoców spod Łącka to efekt bardzo korzystnego nasłonecznienia stoków, odmiennego niż w innych regionach składu gleby oraz przesunięcia w czasie dojrzewania owoców.
To wszystko sprawia, że łąckie jabłka są lepsze, smaczniejsze i bardziej kuszące swym wyglądem niż pochodzące z sadów w innych stronach Polski czy Europy. Nawet jeśli chodzi o te same odmiany owoców.
Łąckie jabłka są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany. Ich rumieniec jest bardziej wyrazisty od rumieńca jabłek pochodzących z innych regionów. Tak jest np. w przypadku jabłek odmiany golden delicjusz, które tylko w łąckich sadach zyskują czerwone, przepiękne rumieńce.
Od wielu lat z łąckich jabłek powstają pyszne szarlotki, musy owocowe, kisiele i dżemy, ale przede wszystkim produkowane są wyśmienite naturalne soki owocowe. Powstają one w tradycyjny sposób bez dodatku wody, cukru i konserwantów.
Krzysztof Maurer tłoczy z nich soki. Posłuchaj: []
Plik/08sok
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie.