Drożdże użyte do wyrabiania ciasta drożdżowego, uczestnicząc w procesie fermentacji alkoholowej, zamieniają cukier na alkohol i dwutlenek węgla, którzy tworzy w nim bąbelki bazu. Właśnie wyrastanie ciasta jest podstawą jego sukcesu. Ciasto wkłada się do pieca czy piekarnika wyrośnięte. Pod wpływem temperatury gazy w cieście jeszcze zwiększają swą objętość. To sprawia, że ciasto drożdżowe jest pulchne i sprężyste.
Przepis koła gospodyń wiejskich w Sędziszowej
rozczyn:
1 szklanka mleka
łyżeczka cukru
5 dkg drożdży
pozostałe składniki;
4 jajka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
10 dkg margaryny
mąka
Rozczyn - wszystkie składniki mieszamy dodając mąkę i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn opadnie dodajemy ubite jajka z cukrem i mąkę i roztopiona margarynę w kąpieli wodnej.Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto wykładamy na blaszki pozostawiając do wyrośnięcia w ciepły miejscu, przykrywamy ściereczką. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut.
Przepis jest łatwy i szybki do zrobienia zwłaszcza gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie