Drożdże użyte do wyrabiania ciasta drożdżowego, uczestnicząc w procesie fermentacji alkoholowej, zamieniają cukier na alkohol i dwutlenek węgla, którzy tworzy w nim bąbelki bazu. Właśnie wyrastanie ciasta jest podstawą jego sukcesu. Ciasto wkłada się do pieca czy piekarnika wyrośnięte. Pod wpływem temperatury gazy w cieście jeszcze zwiększają swą objętość. To sprawia, że ciasto drożdżowe jest pulchne i sprężyste.

Przepis koła gospodyń wiejskich w Sędziszowej


rozczyn:

1 szklanka mleka

łyżeczka cukru

5 dkg drożdży



pozostałe składniki;
4 jajka

pół szklanki cukru

cukier waniliowy

10 dkg margaryny

mąka



Rozczyn - wszystkie składniki mieszamy dodając mąkę i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn opadnie dodajemy ubite jajka z cukrem i mąkę i roztopiona margarynę w kąpieli wodnej.Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto wykładamy na blaszki pozostawiając do wyrośnięcia w ciepły miejscu, przykrywamy ściereczką. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut.

Przepis jest łatwy i szybki do zrobienia zwłaszcza gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.



Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie