Kuchnia regionalna
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Najnowsze
-
20:33
Nie ustają protesty w sprawie krakowskich dorożek. Miasto: przetarg na wynajem miejsc nie zostanie odwołany
-
19:42
Ekspert: gdyby nie program Bezpieczny kredyt 2%, mielibyśmy dużo tańsze mieszkania
-
18:38
Puszcza pokonuje Widzew! Ważne punkty Żubrów
-
17:51
Czy trwa już kampania wyborcza?
-
17:19
Przemoc emocjonalna w relacjach. Kiedy powiedzieć 'dość'?
-
16:56
Co to jest automatyzacja procesów?
-
16:52
Czym zajmuje się klinika szumów usznych?
-
16:44
Jak wyjść z zadłużenia chwilówkami?
-
15:26
Zabawki z puszek, zakrętek lub klisz rentgenowskich? Niesamowita wystawa w Aptece Designu
-
15:20
Ambitne plany nowego prezesa tarnowskiego MPK
-
15:18
Zabawki z puszek, zakrętek lub klisz rentgenowskich? Niesamowita wystawa w Aptece Designu