Kuchnia regionalna
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Najnowsze
-
11:48
"Smok" trafił z Hiszpanii do Polski. Jego grupę rozpracowano dzięki specjalnej aplikacji
-
11:35
Tunel na Wielkiej Krokwi w Zakopanem może zrewolucjonizować skoki narciarskie
-
11:26
Kto dziedziczy w małżeństwach bezdzietnych?
-
11:20
"Bestie z Krakowa" - reportaż Ewy Szkurłat
-
11:17
Od lat straszył, a ostatnio niemalże całkiem spłonął. Pora na rozbiórkę
-
10:57
Z Rynku Głównego w Krakowie zniknęła robinia akacjowa. Drzewo było chore
-
10:46
Szokujące wyniki audytu w szpitalu im. Narutowicza. Sprawa skończy się w prokuraturze?
-
10:03
Czy rozliczenie PIT może dawać satysfakcję?
-
09:50
Nie posyłają dzieci na lekcje, bo boją się jednego z uczniów. Protest w szkole koło Nowego Sącza
-
22:30
Duchowy GPS. G. Strzelczyk i D. Szczawińska-Ziemba