Radio Kraków

Kuchnia regionalna

O wodziance mętkowskiej

  • date_range 2017-05-08
Było już o wodziance kminkówce, teraz posłuchajmy o wodziance mętkowskiej - zupie bardzo prostej w przygotowaniu i bardzo smacznej. Opowiadają Irena Wierzba oraz Władysława Zborowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mętkowie. A zaczniemy śpiewająco!

Karp z Zatora - nie tylko w galarecie

  • date_range 2017-04-24
"Zatorskie Odpusty" to coroczny jarmark organizowany w Zatorze. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowują karpia na przeróżne sposoby. Podczas jarmarku można było spróbować m.in. serowego tortu z karpia, racuchów z karpia i rolady z karpia w galarecie. O tym ostatnim daniu z panią Marią Głąb, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich wsi Łowiczki, rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.

Świąteczna bułka drożdżowa z Kobylanki

  • date_range 2017-04-10
Nikt tak pięknie nie opowiada o robieniu babki drożdżowej, jak pani Maria Malinowska. Młoda duchem, mimo swych 88 lat, gospodyni z Kobylanki przez dziesiątki lat uczyła wyrobu swej magicznej babki. W czym tkwi sekret przepisu pani Marii? Posłuchajcie:

Karpiel - warzywo zapomniane?

  • date_range 2017-04-03
Regionalna kuchnia małopolska jest bogata w dania przygotowywane z karpieli i brukwi - warzyw z rodziny kapustowatych. O jednym z takich dań opowiada mieszkanka wsi Rozdziele - pani Helena Klimek. Posłuchaj:

Pierogi po gorlicku

  • date_range 2017-03-20
W "Kuchni regionalnej" prezentujemy pierogi charakterystyczne dla Gorlic. Kalinie Szyszce-Treppie opowiadał o nich kucharz - Artur Cetnarowicz, który kulinarne inspiracje czerpie m.in. z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kieselicia - danie z kuchni łemkowskiej

  • date_range 2017-03-06
W "Kuchni regionalnej" danie łemkowskie. Kieselicia to kwaszony, biały żur wyróżniający się swoją gęstością. O przepisie na tę zupę, po polsku i po łemkowsku, opowiadają Maria Stefanowska, Monika Kaczmarczyk oraz Maria Miarecka z Koła Gospodyń Wiejskich z Bielanki.

W Dominikowicach - pierogów nigdy dosyć!

  • date_range 2017-02-27
Pierogów nigdy dosyć! A już na pewno nie w domu pani Sabiny, która przez swoje wnuczki została okrzyknięta pierogową babcią! O pysznych pierogach z kaszanką i ziemniakami z szefową Koła Gospodyń Wiejskich w Dominikowicach - p. Sabiną Krupczak rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.

Smażone, zielone pomidory

  • date_range 2017-02-20
Po ten absolutnie wyjątkowy przepis warto było jechać 130 kilometrów. A mowa o słodkim przysmaku, jakim są smażone, zielone pomidory. O przepisie przekazywanym z pokolenia na pokolenie we wsi Kobylanka niedaleko Gorlic z Marią Głowacką-Grądalską, przewodniczącą KGW w Kobylance rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

W kuchni regionalnej: pasztet, paszteciki i klopsiki

  • date_range 2017-02-13
Pasztet, paszteciki i klopsiki - we wsi Podolsze robione są z ryby. O pasztecie, pasztecikach i klopsikach z karpia Kalinie Syzszce-Treppie opowiadały Anna Kurzak - członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Podolszu oraz Franciszka Jarosz, sołtys wsi Podolsze. Posłuchaj:

O niezwykle popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym

  • date_range 2017-02-06
Miód - korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wzmacnia odporność. W "Kuchni regionalnej" rozmawiamy o właściwościach miodu spadziowego, o tym jak on powstaje oraz o popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym. Gośćmi Kaliny Szyszki-Treppy są Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie, pasjonat pszczelarstwa od 30 lat oraz Anna Gas - właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Żegocinie. Posłuchaj:

W kuchni regionalnej: kluski szczypane z Zatora

  • date_range 2017-01-30
W "Kuchni regionalnej" mówiliśmy już o małopolskich kluskach kasianych, kudłatych, hałuskach i łazankach. Tym razem posłuchajcie o kluskach szczypanych. O przepisie na drożdżowe kluski szczypane z suszoną śliwką z Ewą Gancarczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Zatorze rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.

Żurek podolszański gotują tylko raz do roku

  • date_range 2017-01-20
W każdym regionie żurek smakuje inaczej. Co roku jednak na Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy we wsi Podolsze gotowany jest jedyny w swoim rodzaju żurek podolszański. Relacje z wydarzenia zdawała Franciszka Jarosz - przewodnicząca koła gospodyń wiejskich i sołtys wsi Podolsze - w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Posłuchaj:

Żegocińska sałatka z buraków, śledzi i grochu

  • date_range 2016-12-23
W "Kuchni regionalnej" pani Anna Gas opowiada Kalinie Szyszce-Treppie o daniu niezwykle intensywnym w smaku, bogatym w wartości odżywcze, a jednocześnie niedrogim. Tą potrawą jest sałatka z buraków, śledzi i grochu od wielu lat sporządzana w Żegocinie. Posłuchaj:

Pomysł na karpia... po świętach

  • date_range 2016-12-23
Zamrożony po świętach karp na pewno się nie zmarnuje! O karpiu duszonym w śmietanie z Janiną Zielińską z Zatora rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchajcie:

Zator słynie z karpia...

  • date_range 2016-12-19
"Zator słynie z karpia" - tymi słowami rozpoczyna swoją wypowiedź burmistrz Zatora, Mariusz Makuch, w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. A ponieważ Wigilia już za parę dni w "Kuchni regionalnej" mówimy o przepisie na karpia po zatorsku. O tym jak przygotować tę potrawę, jak pozbyć się z karpia "mulastego" posmaku i dlaczego karp zatorski wyróżnia się spośród innych opowiadają Anna Kurzak z Koła Gospodyń Wielskich w Podolszy oraz Bernadeta Romanowska z Koło Gospodyń Wiejskich z Łowiczek.

O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną

  • date_range 2016-12-12
W "Kuchni regionalnej" proponujemy przepis na wigilijny stół. O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną opowiadają Bernadeta Romanowska i Maria Głąb z Koła Gospodyń Wiejskich w Łowiczkach.

Regionalny przepis świąteczny: łom budyniowy z Bełdna

  • date_range 2016-12-05
Znany jako blok albo łom - w zależności od regionu. Niezależnie od swojej nazwy, zawsze jest pyszny i słodki. W kuchni regionalnej opowiadamy o przyrządzanym w Bełdnie łomie budyniowym. Recepturę zdradza Anna Rogala w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Idealna propozycja na święta!

W kuchni regionalnej: smalec żegociński

  • date_range 2016-11-28
W kuchni regionalnej proponujemy najbardziej popularne danie w Żegocinie. Inspirację czerpaliśmy z wyjątkowej - Żegocińskiej Książki Kucharskiej. O tej publikacji oraz o słynnym żegocińskim smalcu Kalinie Szyszce-Treppie opowiadali: pan Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie oraz pani Rozalia Bilska - członkini tego stowarzyszenia.

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię