Kuchnia
Małopolskie podpłomyki
Podpłomyk to najstarsza forma chleba. Określany jest także pieczywem prymitywnym. Jednak to właśnie za tę prostotę tak bardzo polubił go Jan Paweł II. Na zadane przez Kalinę Szyszkę-Treppę pytanie, jaka potrawa jest najbardziej znana w Niegowici, odpowiada Maria Mleczko, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Gdowie. Posłuchaj:
Łazańskie łazanki
Łazanki to danie, które postrzegane jest jako zwyczajne i przeciętne. Kalinie Szyszce-Treppie udało się jednak odnaleźć miejsce w Polsce, gdzie ta potrawa traktowana jest ponad wszystkie inne dania. To małopolskie Łazany, z których łazanki się wywodzą.
Żur po małopolsku
Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jednak w każdym domu smakuje inaczej. Nie jest to tylko kwestia różnych proporcji składników dodawanych podczas gotowania tej zupy. Powodem jest duża ilość rodzajów żurku.
Kluski na parze z sosem truskawkowym
Sezon truskawkowy czas zacząć. Ale truskawki to nie tylko świeże owoce z bitą śmietąną i cukrem, lody i kremy, ale także koktajle i musy, którymi można np. polać tzw. paruchy, czyli kluski drożdżowe robione na parze. O tym tradycyjnym daniu, ale wciąż cieszącym się powodzeniem z Danutą Ścibor rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię
Wiosna rozgościła się na dobre w naszym menu, więc czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię. Gorlickie gospodynie proponują gołąbki niezwijane a siostra sołtysowej Moszczenic Stanisława Mardyła objaśnia, jak wykonać danie składające się z trzech rodzajów zboża w tym kaszy manny, czy jak mawiają małopolskie gospodynie grysiku. Manna jest jednym z najstarszych produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali ten rodzaj kaszy, bo szybko zaspokaja głód. W gołąbkach gorlickich gospodyń grysik pełni jeszcze jedną funkcję.
Kluski kudłate znane nie tylko na południu Małopolski
"Wróć braciom, coś wiedzą zdobył. Nie przecinaj korzeni łączących Cię z rodzinną ziemią, Choćbyś na końcu świata się znalazł" - pisał Władysław Orkan. My dziś tę wiedzę o zwracamy i utrwalamy podając przepis na danie regionalne okolic Nowego Sącza. Ta potrawa jest znana nie tylko mieszkańcom południa Małopolski. A mowa o kluskach kudłatych, które można łatwo i szybko przygotować, o czym zapewnia gospodyni, pani Bogusia z Przysietnicy w powiecie nowosądeckim. Posłuchaj:
Każdy ma swój własny przepis na jajecznicę
To zwykle pierwsza potrawa, którą uczymy się samodzielnie przygotowywać. Pierwsza i dla wielu podstawowa. Mowa o jajecznicy. Ale prosta, nie musi oznaczać nudna. Posłuchaj!
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Owsianka na śniadanie: tradycja spotyka się z nowoczesnością
O owsiance tradycyjnej, z kożuchem, na mleku prosto od krowy i tej bardziej współczesnej, na mleku kokosowym i orzechowym z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawia Marzena Florkowska.
Smaki dzieciństwa: nie było zupy mlecznej bez zacierki
W audycji "Kuchnia od kuchni" o tajemnicy zacierki i smakach z dzieciństwa, które poruszają naszą wyobraźnię i wspomnienia. W domowej kuchni spotkały się koleżanki: Maja, Weronika i Ania, w roli gospodyni Marzena Florkowska, a pracami kierowała przyszywana babcia. Posłuchaj:
Kuchnia od kuchni: Naleśniki z czarnego bzu
Naleśniki w trochę innej wersji! W audycji "Kuchnia od kuchni" rozmowa Marzeny Florkowskiej z prof. Moniką Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Posłuchaj:
Nieco inny kurczak
Kurczak w karmelu i ogórkami - czy to nie brzmi fascynująco? Taką oto potrawę proponuje Maciek Dąbrowski - dobra i piękna, a to nieczęste połączenie. O tym, jak ją przygotować z Maćkiem Dąbrowskim rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Kuchnia na przednówku
Na przednówku i o przednówku z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Czas na nowalijki
W "Kuchni od kuchni" przepis na młode warzywa w oleju lnianym i sezamie z chłodnikiem z jarmużu i pora według Piotra Sady. Posłuchaj:
Wiosenne babeczki
O Wiosennych babeczkach - w sam raz na Wielkanocny stół i o rodzinnej tradycji przekazywania sobie przepisów nie tylko świątecznych z dr Ewą Krupnik, inicjatorką akcji Historia! Mniam? rozmawia Marzena Florkowska.
Jedno jajko to około 150 kalorii. Zdrowsze te ugotowane "na miękko"
Jedno jajko to około 150 kalorii. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk dr Marcin Mandryk. Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.
Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje
Czy to prawda, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, a piec je można tylko przy dobrym nastroju? Tajemnice udanych wypieków świątecznych zdradza dziś dr Ewa Krupnik, autorka projektu Historiamniam, w rozmowie z Marzeną Florkowską.
Najnowsze
-
19:42
Ekspert: gdyby nie program Bezpieczny kredyt 2%, mielibyśmy dużo tańsze mieszkania
-
18:38
Puszcza pokonuje Widzew! Ważne punkty Żubrów
-
17:51
Czy trwa już kampania wyborcza?
-
17:19
Przemoc emocjonalna w relacjach. Kiedy powiedzieć 'dość'?
-
16:56
Co to jest automatyzacja procesów?
-
16:52
Czym zajmuje się klinika szumów usznych?
-
16:44
Jak wyjść z zadłużenia chwilówkami?
-
15:26
Zabawki z puszek, zakrętek lub klisz rentgenowskich? Niesamowita wystawa w Aptece Designu
-
15:20
Ambitne plany nowego prezesa tarnowskiego MPK
-
15:18
Zabawki z puszek, zakrętek lub klisz rentgenowskich? Niesamowita wystawa w Aptece Designu
-
15:06
Głos Roberta Makłowicza w komunikacji miejskiej w ogniu krytyki. Nie przypadł do gustu krakowianom?
-
14:33
Wojewoda Małopolski nie został odwołany ze stanowiska. Jest dementi