Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Zupa z kurdybankiem

  • date_range Poniedziałek, 2012.08.27 17:42 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 01:06 )
Zupa z kurdybankiem


Kurdybanek, który rośnie między innymi na łąkach i w ogrodach jako chwast dodaje oryginalnego smaku zupie ziemniaczanej. Zapachem przypomina suszone grzyby i miętę.

Andrychowski przysmak popularyzuje teraz tamtejsze stowarzyszenie gospodyń. W miniony weekend ziemniaczana z kurdybankiem podbiła podniebienia uczestników wielkiego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku i w kategorii potrawy "jak u mamy" okazała się bezkonkurencyjna.
 


Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1/2 cebuli
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki kminku
2-3 kostki rosołowe
liść bobkowy
ziele angielskie
ziarenka pieprzu
kiełbasa
smalec
sól

Przepis:

Ziemniaki kroimy w plasterki i mocno przysmażamy na rozgrzanym smalcu, dodajemy pokrojoną w piórka cebule i po jej zeszkleniu przyprószamy wszystko mąką i smażymy aż się zarumieni. Gdy ziemniaki będą już półmiękkie, zalewamy je zimną wodą, mieszamy i gotujemy około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę i przyprawiamy. Do garnka wrzucamy świeże zioła, takie jak lubczyk, barszcz i dużą ilość pokrojonych liści kurdybanku oraz zieloną pietruszkę.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię