Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Szynka podstolego

  • date_range Środa, 2012.08.01 19:07 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:52 )


"Szynka z nogą" to prawdziwy rarytas. Swoją nazwę bierze od podkrakowskiej miejscowości Podstolice. Historia Podstolic sięga XIII w., historia wytwarzania tam wędlin - co najmniej XIX w., chociaż niepisane historie są jeszcze starsze. Tradycję przekazywano z pokolenia na pokolenie. Gospodarze z Podstolic sprzedawali ją w Krakowie, gdzie uchodziła za nadzwyczajny rarytas. Była kupowana na specjalne okazje.



Mięso wieprzowe (zrazówka, krzyżówka i biodrówka) marynuje się w ziołach, a następnie obwiązuje szczelnie i wędzi w dymie olchowym lub owocowym, aż nabierze odpowiedniej barwy. Na koniec parzy się je we wrzątku. Szynka podstolego waży od 4 do 9 kg. Jest krucha i lekko wilgotna. Ma zapach wędzonego i mięsa wieprzowego z posmakiem ziół.

Szynkę podstolego można kupić u producenta, w firmie "Gawor Wędliny" w Podstolicach.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

 

Szynka podstolego
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię