Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Szynka podstolego

  • date_range Środa, 2012.08.01 19:07 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:52 )


"Szynka z nogą" to prawdziwy rarytas. Swoją nazwę bierze od podkrakowskiej miejscowości Podstolice. Historia Podstolic sięga XIII w., historia wytwarzania tam wędlin - co najmniej XIX w., chociaż niepisane historie są jeszcze starsze. Tradycję przekazywano z pokolenia na pokolenie. Gospodarze z Podstolic sprzedawali ją w Krakowie, gdzie uchodziła za nadzwyczajny rarytas. Była kupowana na specjalne okazje.



Mięso wieprzowe (zrazówka, krzyżówka i biodrówka) marynuje się w ziołach, a następnie obwiązuje szczelnie i wędzi w dymie olchowym lub owocowym, aż nabierze odpowiedniej barwy. Na koniec parzy się je we wrzątku. Szynka podstolego waży od 4 do 9 kg. Jest krucha i lekko wilgotna. Ma zapach wędzonego i mięsa wieprzowego z posmakiem ziół.

Szynkę podstolego można kupić u producenta, w firmie "Gawor Wędliny" w Podstolicach.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

 

Szynka podstolego
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię