Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Sałatka galicyjska

  • date_range Poniedziałek, 2012.07.30 07:16 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:49 )


Kuchnia żydowska przyjmowała cechy i produkty kuchni różnych narodów. Wspólnymi cechami odmian kuchni żydowskich jest obfite stosowanie niektórych przypraw (gałka muszkatołowa, goździki, szafran, kminek), częste używanie cebuli i czosnku, stosowanie tłuszczu drobiowego, używanie cukru lub miodu.

Posłuchaj: []

W kuchni polskiej popularne są m.in. karp po żydowsku, chałka, maca i sałatka galicyjska.

Przepis:

2 jajka na twardo 
1 ogórek wężowy
 2-3 zwykłe pomidory lub garść koktajlowych
1/2 szkl.majonezu
1/2 szkl.kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku 
sól
pieprz 


Jajka obrać i pokroić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić na kawałki ( koktajlowe - na połówki ), a czosnek drobno posiekać.
Śmietanę i majonez wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię