Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Sałatka galicyjska

  • date_range Poniedziałek, 2012.07.30 07:16 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:49 )


Kuchnia żydowska przyjmowała cechy i produkty kuchni różnych narodów. Wspólnymi cechami odmian kuchni żydowskich jest obfite stosowanie niektórych przypraw (gałka muszkatołowa, goździki, szafran, kminek), częste używanie cebuli i czosnku, stosowanie tłuszczu drobiowego, używanie cukru lub miodu.

Posłuchaj: []

W kuchni polskiej popularne są m.in. karp po żydowsku, chałka, maca i sałatka galicyjska.

Przepis:

2 jajka na twardo 
1 ogórek wężowy
 2-3 zwykłe pomidory lub garść koktajlowych
1/2 szkl.majonezu
1/2 szkl.kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku 
sól
pieprz 


Jajka obrać i pokroić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić na kawałki ( koktajlowe - na połówki ), a czosnek drobno posiekać.
Śmietanę i majonez wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię