Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Pischinger po krakowsku

  • date_range Czwartek, 2012.08.23 08:40 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 01:05 )
Pischinger po krakowsku


Historia tego ciasta związana jest z Oskarem Pischingerem. Był on wiedeńskim cukiernikiem, żyjącym w drugiej połowie XIX w.

Niezwykle sobie cenił zalety chrupiących wafelków. Od dawna nosił się z zamiarem zrobienia z nich tortu, ale pomysł wydał mu się z początku tak błahy i zwyczajny, że długo zwlekał, nim go zrealizował. Pischinger kosztował pierwszy kawałek tortu bez przekonania, zastanawiając się, czy rzecz tak prosta znajdzie uznanie klientów. Przy drugim kawałku nie miał już tych wątpliwości, a trzeci wprawił go w euforię. Klienci mistrza Oskara zareagowali natychmiast i zupełnie jednoznacznie. Przed cukiernią zaczęły się tworzyć kolejki, a nowy torcik należało zamawiać z wyprzedzeniem.


Dzieło wiedeńskiego cukiernika wytrzymało próbę czasu. Po dziś dzień, gdy do galicyjskiego domu przyjdą niespodziewani goście, gospodyni w pośpiechu przyrządza „piszyngera”, najczęściej pojęcia nie mając, komu zawdzięcza ten pyszny i prosty deser.

 

Przepis na "piszyngera":

5–6 wafli
100 g gorzkiej czekolady
150 g masła
100 g cukru
100 g orzechów laskowych bądź włoskich


Polewa: 100 g czekolady, 50 g masła, orzechy


Masło ucieramy na pianę, dodajemy cukier, startą czekoladę i posiekane orzechy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Masą tą smarujemy wafle, po czym kładziemy jeden wafel na drugim. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy i zostawiamy w chłodzie.


Czekoladę wkładamy do naczynia, skrapiamy wodą, dodajemy masło i rozgrzewamy na parze, rozcierając na gładką masę. Polewę wylewamy na torcik i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorącej wodzie. Posypujemy orzechami do dekoracji.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię