Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

oscypek

  • date_range Wtorek, 2012.07.03 13:00 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:43 )

Góralski oscypek to jeden z niewielu produktów regionalnych wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka owczego. Unijny certyfikat jasno określa,jaka powinna być zawartość mleka owczego i krowiego w prawdziwym oscypku. Maksymalna zawartość mleka krów czerwonych to 40 procent. Oscypek powinien ważyć od 60 do 80 dkg, mieć charakterystyczny wrzecionowaty kształt i długość od 17 do 23 cm.

Duma górali od kilku lat posiada unijny certyfikat i jest wpisany na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. Ma niepowtarzalny smak i, jak zapewniają górale, lecznicze właściwości mleka owczego. Jest jednak niedoceniany przez smakoszy. Zwykle jemy go pokrojonego w plastry, rzadziej z żurawiną. Tymczasem można go przyrządzać na tysiąc różnych sposobów.

Posłuchaj, co z oscypka wyczarowuje szef kuchni z Bukowiny Sylwester Lis: []


Przepis na grillowanego oscypka z musem jeżynowo - malinowym w wersji fusion

Oscypka kroimy na plastry o grubości około 7-8 milimetrów i grillujemy z umiarem z obu stron. W tym czasie przygotowujemy mus ze świeżych malin i jeżyn. Owoce miksujemy i przecieramy przez sito, dodajemy czerwone wino do smaku i, również zmiksowane, laskowe orzechy. Gotowy mus nakładamy na grillowany plaster oscypka.


Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie.

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię