Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Maczanka po krakowsku

  • date_range Środa, 2012.08.22 11:11 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 01:04 )


Rodowód maczanki po krakowsku nie jest zbyt poetyczny – była popularna głównie wśród biednych krakowskich studentów przez niski koszt potrzebnych do niej składników oraz ich łatwą dostępność. Sporządzano ją bowiem, co tu dużo mówić, z resztek – sosem spod pieczeni wraz ze skrawkami mięsa zalewano bułkę (nierzadko czerstwą), co dawało sycący, choć niezbyt wykwintny, posiłek. Dzisiejsza maczanka krakowska jest posiłkiem bardziej „eleganckim”, z dużymi, soczystymi kawałkami schabu i pyszną cebulką.

MACZANKA PO KRAKOWSKU


800g karkówki,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju
kminek,
3 lub 4 duże cebule,
1 bułki kajzerk,

1/2 szklanki czerwonego wina


Mięso oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec przez 1,5 godziny. Cebule obrać, pokroić w krążki i smażyć przez 20 minut. Dolać kilka łyżek sosu własnego z karkówki.
Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i pokroić w plastry. Bułkę rozkroić na połówki, zamoczyć w sosie z karkówki. Następnie danie wyłożyć na talerz, bułkę przekładając mięsem. Całość polać sosem i cebulą. Smacznego!


Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

Maczanka po krakowsku
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię