Rodowód maczanki po krakowsku nie jest zbyt poetyczny – była popularna głównie wśród biednych krakowskich studentów przez niski koszt potrzebnych do niej składników oraz ich łatwą dostępność. Sporządzano ją bowiem, co tu dużo mówić, z resztek – sosem spod pieczeni wraz ze skrawkami mięsa zalewano bułkę (nierzadko czerstwą), co dawało sycący, choć niezbyt wykwintny, posiłek. Dzisiejsza maczanka krakowska jest posiłkiem bardziej „eleganckim”, z dużymi, soczystymi kawałkami schabu i pyszną cebulką.
MACZANKA PO KRAKOWSKU
800g karkówki,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju
kminek,
3 lub 4 duże cebule,
1 bułki kajzerk,
1/2 szklanki czerwonego wina
Mięso oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec przez 1,5 godziny. Cebule obrać, pokroić w krążki i smażyć przez 20 minut. Dolać kilka łyżek sosu własnego z karkówki.
Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i pokroić w plastry. Bułkę rozkroić na połówki, zamoczyć w sosie z karkówki. Następnie danie wyłożyć na talerz, bułkę przekładając mięsem. Całość polać sosem i cebulą. Smacznego!
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie