Przepisu na Ciasteczka Wyśmienite nie można znaleźć w powszechnie dostępnych książkach kucharskich. Ich recepturę w latach wojennych i powojennych opracowali nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie.
Ciasteczka to dwa maślane krążki kruchego ciasta przełożone wieloowocową marmoladą i posmarowane lukrem. Mają delikatny, słodki smak z lekką nutą kwasku.
Posłuchaj: []
Proces wypieku ciasteczek jest czasochłonny – na przygotowanie ponad kilogramowej porcji ciasteczek trzeba poświęcić co najmniej trzy godziny. Najtrudniejsze w przepisie jest wykonanie kruchego ciasta – tu liczy się precyzja i szybkie wyrabianie ciasta. Za to efekt wynagrodzi wszelkie starania. Tym, którym zabraknie cierpliwości na własnoręczne wykonanie ciasteczek pozostaje wizyta w przyszkolnej restauracji „Pokusa”.
Przepis
60 dkg mąki pszennej
40 dkg masła
4 jajka (osobno żółtka i białka)
szczypta soli
cukier puder do lukru
marmolada wieloowocowa
Mąkę łączymy z posiekanym masłem, dodajemy cztery żółtka i szczyptę soli. Energicznie wyrabiamy ciasto tak długo, aż wszystkie składniki będą połączone. Nie może to trwać zbyt długo, żeby tłuszcz się nie wytopił. Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie wałkujemy je na grubość ok. pół cm i okrągłą foremką wykrawamy krążki o średnicy od trzech do trzech i pół centymetra. Każdy krążek smarujemy po jednej stronie lukrem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika o temperaturze około 180 st. C na około 10 minut – do uzyskania złotego koloru. Kiedy przestygną, łączymy ze sobą dwa krążki przekładając je marmoladą wieloowocową. Po wierzchu smarujemy lukrem.
Przygotowanie lukru: cukier puder łączymy z czterema białkami do uzyskania gładkiej masy.
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie.