- A
- A
- A
chleb pradnicki
Chleb prądnicki jest chlebem ciemnym wytwarzanym na dojrzałym kwasie żytnim. Ma ciemną , chrupiącą skórkę posypaną otrębami żytnimi. Legenda głosi, że pierwszy upieczony po żniwach bochenek chleba wójt krakowski zanosił na Wawel panującemu wówczas królowi. Zwyczaj ten pielęgnowano również za panowania Stanisława Augusta, któremu burmistrz krakowski z okazji dnia św. Jana dostarczał chleb aż do Warszawy.
Proces pieczenia chleba trwa ok. 5 godzin. Wcześniej trzeba przygotować żytni zakwas i poczekać aż dojrzeje. Chleb ten bardzo długo zachowuje świeżość.
Przepis
W recepturze ważne są proporcje: 70% mąki to mąka żytnia (dodaje się ją do zakwasu), 25% mąka pszenna. Do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, drożdże i otręby żytnie.
O tajemnicach chleba prądnickiego mówi piekarz Antoni Madej: []
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
18:57
Pierwsze pieniądze na walkę ze skutkami powodzi są już na kontach poszkodowanych gmin
-
18:40
"To była błędna decyzja klubu, sprawę organizacji meczu powinna zbadać prokuratura"
-
17:45
Między Bogiem a prawdą. Metafizyczne przygody roztargnionego profesora - Marek Artur Abramowicz
-
17:21
Rozpoczęcie Krynica Forum 2024
-
16:18
Nowe przepisy ograniczą obrót gotówką?
-
16:09
„Święto wiosny” i „Harnasie” – Filharmonia Krakowska świętuje 80. sezon artystyczny.
-
15:04
Na Górze Parkowej pojawi się nowa atrakcja. Są też nowe szlaki turystyczne
-
14:26
Dr Marcin Gadocha: Nasze projekty łączą pokolenia
-
14:18
Krakowianie z pomocą powodzianom
-
14:00
Dr Marcin Gadocha: Nasze projekty łączą pokolenia
-
13:54
Filtracja wody a ochrona zasobów naturalnych
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze