- A
- A
- A
chleb pradnicki
Chleb prądnicki jest chlebem ciemnym wytwarzanym na dojrzałym kwasie żytnim. Ma ciemną , chrupiącą skórkę posypaną otrębami żytnimi. Legenda głosi, że pierwszy upieczony po żniwach bochenek chleba wójt krakowski zanosił na Wawel panującemu wówczas królowi. Zwyczaj ten pielęgnowano również za panowania Stanisława Augusta, któremu burmistrz krakowski z okazji dnia św. Jana dostarczał chleb aż do Warszawy.
Proces pieczenia chleba trwa ok. 5 godzin. Wcześniej trzeba przygotować żytni zakwas i poczekać aż dojrzeje. Chleb ten bardzo długo zachowuje świeżość.
Przepis
W recepturze ważne są proporcje: 70% mąki to mąka żytnia (dodaje się ją do zakwasu), 25% mąka pszenna. Do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, drożdże i otręby żytnie.
O tajemnicach chleba prądnickiego mówi piekarz Antoni Madej: []
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
11:20
Krakowski Rynek Główny w bieli
-
10:55
Optymistyczne dane z Muszyny. "To był fantastyczny rok"
-
09:23
Rośnie zagrożenie lawinowe. "Te miejsca należy traktować jako szczególnie niebezpieczne"
-
09:02
Jak zdobyć uprawnienia budowlane?
-
07:05
Paweł Wąsek mistrzem Polski!
-
06:57
Trudne warunki na drogach, na części tras zalega śnieg
-
18:56
Radni Lewicy chcą usunięcia arcybiskupa z kapituły Cracoviae Merenti. Głosowanie na najbliższej sesji rady miasta?
-
15:49
"Wspólne Jutro" nazwą nowego stowarzyszenia politycznego; przewodniczącą Daria Gosek-Popiołek
-
15:42
Wybory w nowo utworzonej gminie Szczawa: jest kalendarz wyborczy
-
15:22
Zakopiańska snowboardzistka Aleksandra Król-Walas wygrała zawody Pucharu Świata
-
14:11
Nie żyje dr Kazimierz Walasz, wieloletni prezes Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego
-
13:56
Nowy Sącz - nowy rok - nowe twarze we władzach miasta, spółek i instytucji
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze