Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Barszcz po krakowsku

  • date_range Poniedziałek, 2012.07.30 12:06 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:50 )
Barszcz po krakowsku

 


Barszcz czerwony jest jedną z najstarszych polskich zup. Bazę zupy stanowi zakwas. Każda gospodyni domowa przygotowuje go według własnego sposobu. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy - niektórzy uważają, że gasi pragnienie i dobrze działa na organizm chorujących na przykład na anemię.

Przepis z "Encyklopedii Wiedzy Kulinarnej - Oszczędna kuchnia" autorstwa Heleny Pedenkowskiej

Dobroć barszczu zależy od jego ukwaszenia. Barszcz należy zakwasić w naczyniu drewnianym lub słoju szklanym. Pewną ilość buraków obrać z łupy, wypłukać, pokrajać na kawałki, dać do naczynia przeznaczonego na zakwaszenie barszczu, zalać letnią wodą, nakryć i pozostawić na dni parę w ciepłym miejscu, a gdy utworzy się kwas burakowy, wynieść w chłodne miejsce, by nie fermentował. Ażeby mieć dobry barszcz, należy go gotować na rosole z mięsa wołowego. Na gotujący się rosół należy wlać kwasu burakowego do smaku, zagotować i przecedziwszy, wlać do wazy. Gdy barszcz jest za blady, utrzeć na tarce buraka czerwonego, przecedzić przez sito i wlać do barszczu a wtenczas barszcz nabierze ładnego koloru czerwonego. Barszcz taki podaje się czysty po drugim śniadaniu lub po kolacji.

PRZEPIS:

Produkty:

5 kg buraków czerwonych
chleb razowy
półtorej główki czosnku
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
przegotowana woda
szczypta cukru

Wodę należy zagotować i przestudzić. Potem obieramy i kroimy buraczki. Dodajemy do nich czosnek, liść laurowy, ziele angielskie - całość zalewamy przestudzoną wodą i dodajemy szczyptę cukru. Do mikstury można dodać kawałki chleba razowego - to wspomaga proces kiszenia. Tak przygotowany barszcz odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-7 dni. Po tym czasie barszcz można zlać do butelek. Przechowywany w chłodnym miejscu nadaje się do spożycia jeszcze przez co najmniej miesiąc.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię