W tym tygodniu słuchamy fragmentów książki "Nauka w kuchni" Michała Kuźmińskiego. To opowieść o przełomowych historiach sztuki kulinarnej. Autor prowadzi nas od palenisk najwcześniejszych Homo sapiens w Europie po menu w czasie wypraw kosmicznych.
Dowiadujemy się jak wygląda gluten i sprawdzamy skąd wzięło się zapotrzebowanie na bezglutenową żywność, śledzimy historię zakwasu chlebowego, poznajemy tajniki najsłynniejszych winnic, dowiemy się co smakuje astronautom w stanie nieważkości.
Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.
Ta książka to zapis wielu rozmów z naukowcami badającymi żywność, wiele przydatnych przepisów i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
Od 21 do 25 stycznia słuchamy fragmentów książki w interpretacji Jacka Romanowskiego - o godz. 21:45 i 22:50.
Michał Kuźmiński – zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii „dziennikarstwo specjalistyczne”, laureat wyróżnienia honorowego Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Jerzego Zielińskiego za popularyzację nauki. Autor powieści etnokryminalnych oraz tekstów i przekładów piosenek.