A skarbnicą historii dawnych i współczesnych jest Marzena Karawiecka, która zajmuje się domowym wypiekiem sękaczy. To wykwintne ciasto pojawi się na wielu świątecznych stołach, ale czy na Sejneńszczyźnie ? Warto posłuchać !
- A
- A
- A
"Wigilijny" sękacz i inne wschodnie historie
Już jutro Wigilia Bożego Narodzenia. Zapraszam do świata zmysłów, smaków i różnych sentymentów. Odwiedzimy panią Jadwigę - Lwowiankę, która kultywuje kresowe święta z nutą zwyczajów ormiańskich. A na ścianie wschodniej w Sejnach dowiemy się o przysmaku, który uwielbiała królowa Bona i po raz pierwszy tam go skosztowała.
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
11:49
Świetne wieści dla krakowskiego lotniska. Są pieniądze na rozbudowę portu
-
11:17
Trudne warunki w Tatrach. Pada śnieg, wieje mocny wiatr
-
10:24
Hej motylu, gdzie jesteś? Populacja niepylaka apollo w Pieninach niestety nie rośnie
-
10:07
Czy dzikie zwierzeta potrzebują zimą pomocy?
-
08:54
Czy program Czyste Powietrze będzie zawieszony? „Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie”
-
08:05
Będą remonty budynków na terenie szpitala w Kobierzynie. Dziś miejsce raczej straszy
-
21:05
Jak rozmawiać z nastolatkami o narkotykach?
-
14:05
Łucja Malec - Kornajew pokazuje swój Kraków
-
14:05
Seniorzy ją rozczulają
-
14:05
Stara się leczyć traumę transgeneracyjną
-
14:05
Wystawia sztuki na osiedlach, na klatkach schodowych, w oknach, by być bliżej ludzi