A skarbnicą historii dawnych i współczesnych jest Marzena Karawiecka, która zajmuje się domowym wypiekiem sękaczy. To wykwintne ciasto pojawi się na wielu świątecznych stołach, ale czy na Sejneńszczyźnie ? Warto posłuchać !
- A
- A
- A
"Wigilijny" sękacz i inne wschodnie historie
Już jutro Wigilia Bożego Narodzenia. Zapraszam do świata zmysłów, smaków i różnych sentymentów. Odwiedzimy panią Jadwigę - Lwowiankę, która kultywuje kresowe święta z nutą zwyczajów ormiańskich. A na ścianie wschodniej w Sejnach dowiemy się o przysmaku, który uwielbiała królowa Bona i po raz pierwszy tam go skosztowała.
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:30
Wyjątkowy pokaz krakowskich artystów „Bożonarodzeniowy Salon 2024” w Pałacu Sztuki
-
20:13
TCS - Kubacki, Wąsek, Wolny, Zniszczoł i Żyła w polskiej kadrze, Stoch wybrał treningi
-
19:56
Ekstraliga hokejowa - Zupancic nie jest trenerem Unii Oświecim
-
19:28
Czy Kraków może zyskać na igrzyskach olimpijskich?
-
18:10
Uchylono areszt dla youtubera Buddy i jego partnerki
-
16:45
Małopolska w liczbach w 2024 roku: czym możemy się pochwalić, co jest do poprawy?
-
16:11
Klęska urodzaju w gminie Biecz. Strażacy muszą powiększać remizy
-
15:04
Klubowy Sylwester w Krakowie. Gdzie iść, by nie przespać Nowego Roku?
-
14:42
Oblężenie Wawelu. Świetna frekwencja w 2024 roku
-
14:02
Ogień, dym i fumy. Co nas podpala?
-
13:59
Powrót do prostoty? "W święta pragniemy spokoju, bliskości i miłości"