Sól pokrzywowa
Zbierz nasiona pokrzywy w okresie letnio-jesiennym, wysusz w miejscu ciemnym, przewiewnym. Załóż rękawiczki jednorazowe i oskub nasionka z łodyg. Możesz też przetrzeć przez sitko perlonowe. Trzymaj w słoiczku i na bieżąco mieszaj z odrobiną soli - najlepiej morskiej lub himalajskiej. Używaj do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków - wszędzie tam, gdzie lubisz.
Wino pokrzywowe
Zbierz nasiona pokrzywy i zalej je mocno ciepłym winem czerwonym wytrawnym w stosunku 1:3, gdzie 1 oznacza ilość nasion. Nasiona możesz wrzucić z częściami roślin. Słoik z winem postaw w miejscu ciepłym, ciemnym. Codziennie wstrząśnij. Po 2 tygodniach przecedź, jeśli lubisz wino lekko słodkie, dodaj miodu jasnego, rozrobionego z przegotowaną wodą. Popijaj po 30-40 ml dziennie - dla wzmożenia żaru miłości. ;)
Przepisy podała Małgorzata Kaczmarczyk - autorka bloga http://ziolowawyspa.pl/
Fot. Małgorzata Kaczmarczyk