Polska krowa czerwona - to polska rasa bydła domowego maści jednolitej czerwonej z rodziny mleczno - mięsnej.
Rasa ta pochodzi od małego dzikiego bydła krótkorogiego, występującego we wschodniej części Europy Środkowej i w Skandynawii.
Została zidentyfikowana w 1901 r. przez Austriaka prof. LEOPOLDA ADAMETZA (1861- 1941).
W okresie międzywojnia rasa ta stanowiła 25% polskiej populacji bydła.
(fot. Sebastian Juszczyk)
W 1982 r. zlikwidowano rejon zachowawczy hodowli krowy czerwonej, co doprowadziło do spadku populacji tej rasy, wypieranej przez bardziej wydajne rasy i krzyżówki.
Obecnie czerwona krowa jest objęta programem odbudowy bioróżnorodności "ARKA SMAKU".
Wiele sztuk jest pod opieką ojców cystersów ze SZCZYRZYCA w powiecie limanowskim.
W 2024 r. ukazała się książka "HODOWLA POLSKIEGO BYDŁA CZERWONEGO w POLSCE, wczoraj, dziś i jutro".
Jej autorem jest prof. JAN SZAREK emerytowany profesor Katedry Hodowli Bydła krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego, uznany autorytet w dziedzinie hodowli bydła.
Wyjaśnia w jaki sposób ta rasa znalazła się na terenach dzisiejszej Polski, jakich warunków wymaga jej hodowla i jakie są zalety mleka i mięsa krów tej rasy.
Radio Kraków informuje,
iż od dnia 25 maja 2018 roku wprowadza aktualizację polityki prywatności i zabezpieczeń w zakresie przetwarzania
danych osobowych. Niniejsza informacja ma na celu zapoznanie osoby korzystające z Portalu Radia Kraków oraz
słuchaczy Radia Kraków ze szczegółami stosowanych przez Radio Kraków technologii oraz z przepisami o ochronie
danych osobowych, obowiązujących od dnia 25 maja 2018 roku. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami
zawartymi w Polityce Prywatności.