Audycja "Kuchnia od kuchni", niedziela, 10:50. Zapraszamy!
"Żeberka z oliwkami"
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych
sól i pieprz do smaku
50 ml oliwy
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 spore gałązki rozmarynu
100 ml czerwonego wina
750 g pomidorów
150 g czarnych oliwek z pestkami
Żeberka dzielimy na kawałki, po dwie kostki każdy. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy na niej zioła z czosnkiem. Dokładamy żeberka i na sporym ogniu rumienimy je z obu stron. Wlewamy na patelnię wino i dusimy przez kwadrans, po czym dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 2 godzin, do miękkości. Gdyby sos zgęstniał za bardzo, można dodać odrobinę wina. Na koniec wrzucamy oliwki i dusimy jeszcze przez chwilę. Latem jako dodatek wystarczy zielona sałata! Zimą podajemy z dobrym chlebem albo z purée z fasoli, albo z polentą.
Przepis autorstwa Bartka Kieżuna, Krakowskiego Makaroniarza, Kukbuka