Audycja "Kuchnia od kuchni", niedziela, 10:50. Zapraszamy!


"Żeberka z oliwkami"

 

Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych

sól i pieprz do smaku

50 ml oliwy

3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 spore gałązki rozmarynu

100 ml czerwonego wina

750 g pomidorów

150 g czarnych oliwek z pestkami

 

Żeberka dzielimy na kawałki, po dwie kostki każdy. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy na niej zioła z czosnkiem. Dokładamy żeberka i na sporym ogniu rumienimy je z obu stron. Wlewamy na patelnię wino i dusimy przez kwadrans, po czym dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 2 godzin, do miękkości. Gdyby sos zgęstniał za bardzo, można dodać odrobinę wina. Na koniec wrzucamy oliwki i dusimy jeszcze przez chwilę. Latem jako dodatek wystarczy zielona sałata! Zimą podajemy z dobrym chlebem albo z purée z fasoli, albo z polentą.

 

Przepis autorstwa Bartka Kieżuna, Krakowskiego Makaroniarza, Kukbuka