SKŁADNIKI:
o 3 marchewki
o 3 buraki
o 8 łyżek wiórków kokosowych
o 4 łyżki rodzynek
o sok i skórka otarta z 1 cytryny
o 1 łyżeczka miodu
o 3 łyżki oleju kokosowego
o sól
Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wrzątku. Marchewki i buraki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na oleju kokosowym lekko zrumień połowę wiórków kokosowych. Wymieszaj z pozostałymi wiórkami i startymi warzywami. Dodaj rodzynki, sok i skórkę z cytryny i dopraw surówkę solą i miodem. Odstaw na pół godziny by smaki się przegryzły. Podawaj w temperaturze pokojowej jako dodatek do smażonej białej ryby lub drobiu albo jako samodzielne danie z pokruszonym kozim serem, ziarenkami granatu i listkami kolendry.
Przepis Dominiki Wójciak, zwyciężczyni 3. edycji programu Masterchef.
Audycja "Kuchni od kuchni" w niedzielę o 10:20. Zapraszamy!