Sałatka z surowym kalafiorem

Składniki:
1 średni fioletowy kalafior
1 duże jabłko
4 jajka ugotowane na twardo
200 g sera wędzonego w kawałku
200 g wędliny w kawałku
pół pęczka koperku
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, końcówki odcinamy i rozdzielamy, tworząc małe różyczki, a pozostałą część drobno szatkujemy.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę zbliżoną rozmiarem do jabłka.
Ser i wędlinę również kroimy w kostkę. Koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy odrobinę majonezu.

Sałatkę podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Doskonale smakuje schłodzona.

 

Audycja "Kuchni od kuchni" w niedzielę o 10:20. Zapraszamy!