Hummus
1 szklanka cieciorki
2 łyżeczki sody
1/2 - 1 szklanki tahiny (pasty z zmielonych ziaren sezamu)
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki lodowatej wody
opcjonalnie:
200 g upieczonej dyni
1 łyżka nasion kuminu
Cieciorkę zalej zimna wodą, dodaj 1 łyżeczkę sody i zostaw na noc. Następnego dnia wypłucz, zalej ponownie wodą z pozostałą soda i zagotuj, Gotuj do miękkości, około 40-60 minut. Ugotowana cieciorkę dokładnie wypłucz i zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładki krem. Jeśli robisz hummus dyniowy dopraw go uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu, roztartymi w moździerzu. Zamiast dyni możesz dodać też upieczonej marchewki lub upieczonego buraczka. Świetnie smakuje też hummus z pieczoną pietruszką, wtedy warto doprawić go chilli. Gotowy hummus rozprowadź na płaskim talerzu, skrop obficie dobrą oliwą. Podawaj z selerem naciowym lub chlebkiem pita.
Smacznego!