Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
700 g pomidorów
oliwa
2 ząbki czosnku
500 g bakłażana
sól
140 g ricotty
bazylia
starty grana padano
200 g mąki
1 nieduża cebula
1 jajko „zerówka”
Ziemniaki gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia. Pomidory obieramy i drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Nie pozwalamy, by się zarumienił. Dokładamy pomidory i dusimy przez 20 minut.
Na drugiej patelni smażymy drugi ząbek czosnku. Dokładamy pokrojonego drobno bakłażana. Solimy i czekamy, aż bakłażan zmięknie. Po przestudzeniu mieszamy z ricottą.
Z bazylii, oliwy i sera ucieramy pesto i dodajemy do farszu.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką oraz jajkiem i zagniatamy krótko ciasto. Wałkujemy je tak, by miało centymetr grubości. Szklanką wycinamy koła o średnicy mniej więcej 10 centymetrów. Łyżeczką nakładamy farsz i zamykamy krawędzie. Delikatnie formujemy kulę.
Gotujemy 2 minuty. Podajemy natychmiast!
„Cucina italiana” sugeruje wersję z sosem. Nam świetnie pasowało masło!
Marlena Zając, przepis Bartka Kieżuna