Audycja "Kuchnia od kuchni", niedziela, godz. 10.50. Zapraszamy!
Składniki:
250 g upieczonej w kawałkach dyni
250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
300 g mąki
100 g grana padano
50 g roztopionego masła
gałka muszkatołowa
szczypta cynamonu
sól i pieprz
Dynię i ziemniaki rozgniatamy praską lub rozdrabniamy widelcem. Dodajmy mąkę i roztopione masło. Wsypujemy tarty ser. Dodajemy przyprawy. Krótko mieszamy składniki łyżką, by połączyć wszystkie składniki. Posypując ręce mąką i lepimy nieduże kluseczki i każdą sztuka po sztuce naciskamy widelcem, by zrobić rowki, w których zatrzyma się szałwiowe masło, obowiązkowy dodatek do gnocchi di zucca. Gotujemy we wrzącej wodzie 3-4 minuty. Podajemy natychmiast z rzeczonym masłem!
Przepis Bartka Kieżuna