Audycja "Kuchni od kuchni" - niedziela, godz. 10:50. Zapraszamy!
Składniki:
4 łyżki cukru
2 jajka „zerówki”
1 kieliszek arancello (najlepiej – ale jeśli nie ma, może być grappa albo cointreau)
250 g mascarpone
owoce (by zachować pozory, że deser może być zdrowy)
kawałek czekolady (dla tych, którzy mają gdzieś pozory)
Żółtka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy kieliszek alkoholu. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Dokładamy mascarpone i krótko mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, by połączyć składniki (zbyt długie ubijanie spowoduje płynięcie mascarpone i nici z deseru!). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, łopatką, łączymy z masą. Owoce, na przykład maliny albo jagody (zwane w Małopolsce borówkami), wrzucamy do salaterek i przykrywamy kremem. Ozdabiamy owocami albo czekoladą. Albo jednym i drugim! I… i jesteśmy w niebie!
Autor przepisu i zdjęcia: Bartek Kieżun