Tematem przewodnim Festiwalu najlepszych Restauracji jest hasło "Kwitnąca scena restauracyjna", pod którym kryje się zdumiewający rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat - mnogość nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, wielki powrót świeżych i lokalnych składników, a także odwaga Restauratorów i Szefów Kuchni.
W Restaurant Week udział bierze 30 restauracji: Barka, Bistro 11, Restauracja Corleone, Klimaty Południa, Moo Moo Steak & Burger Club, Musso Sushi, NINE kitchen, Papryczki 5, Scandale Royal, Twój Kucharz, Vintage Restauracja & Winiarnia, ZaKładka - Food & Wine, Trattoria Soprano, Trufla, Włoska, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Restauracja Grecka "Feta", Primo Gastronomia, Restauracja Magnifica, Restauracja Qualita, CORSE - Restauracja Korsykańska, Hurry Curry Kraków, Restauracja Sukiennice, Hilton Garden Inn Kraków, EDO Fusion Japanese Restaurant, Musso Sushi, Chiński Pałac, Etnika, O-Ren Sushi i Churrasco.
A co zjedzą festiwalowi goście? Między innymi zapiekane figi z szynką parmeńską i kozim serem, łososia w palonej słomie z tabbouleh i sose z buraka ćwikłowego i malin (Etnika), burger wołowy z pastrami i frytkami belgijskimi (Moo Moo Steak & Burger Club), sandacza z zielonym risotto z owsianki przygotowanej na wywarze z rumianku, płatki ogórecznika i bratka (Hilton Garden Inn Kraków Airport), lody nugatowe z sosem cytrusowym (Corse), chocolate fondant z serem gorgonzola i solą morską (Churrasco), torcik Dacquoise z daktylami (Corleone). A to tylko niektóre z propozycji. Lista potraw jest zaiste imponująca, nie polecamy przeglądania festiwalowej strony przed obiadem.