Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Truskawkowe szaleństwo w programie "Przed hejnałem"

Truskawka i szampan czy dżem truskawkowy. Smak wakacji i rozkosz w ustach przy wymyślnym daniu. Źródło żelaza i witamin, ale i bardzo alergizujący owoc. Dziś w programie "Przed hejnałem" cała prawda o truskawce, a pretekstem do rozmowy jest otwarty niedawno na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie Polski Instytut Truskawki.

Ciasto jaglano czekoladowe z truskawkami. Fot. Adrian Falatyn

Posłuchaj rozmowy Sylwii Paszkowskiej z jej gośćmi
Truskawkowy szał na talerzu

Gośćmi programu byli dr hab.inż. Monika Bieniasz  z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Adrian i Marta Falatynowie oraz Łukasz Moneta restauratorzy, który w studiu Radia Kraków zaprezentowali nam, jakie cuda można z truskawki uczynić na talerzu. 

Polska truskawką stoi

Polska jest na 7. miejscu na świecie pod względem produkcji truskawek - to ponad 180 tys. ton rocznie. Jak się okazuje smak truskawki jest zależny od tego, w jakim klimacie urosła. Klimat, gleba i różnica temperatur między dniem a nocą w Polsce wpływają na tzw. "smakowitość truskawki". "Ta sama odmiana uprawiana w Polsce i Hiszpanii będzie różnić się w smaku. Hiszpańska będzie bardziej płaska w smaku, będzie miała więcej cukrów i mniej kwasów. Polski konsument nie przepada za taką truskawką" - przekonuje w rozmowie z Radiem Kraków dr hab.inż. Monika Bieniasz  z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Nie można zapomnieć o kaszubskiej odmianie truskawek, która wpisana jest do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. 

Truskawki samo zdrowie

Mówi się o tym, że truskawki bardzo alergizują. Mają bowiem sporo czynników, które mogą w ten sposób działać na człowieka. Ale lepiej nie demonizować truskawek, bo to bardzo zdrowe i pożywne owoce. "Witamina C, która jest w każdym owocu, w truskawce dominuje. Jest łatwo przyswajalna dla organizmu, a że truskawki zjadamy bardzo szybko po zbiorze, to przyswajalność witaminy jest bardziej efektywna" - tłumaczy dr Bieniasz. Oprócz tego w nasionach w skórce truskawki jest sporo kwasu elagowego, jakże skutecznego w walce z nowotworem. Dodajmy jeszcze magnez, fosfor, wapń, żelazo. Można by długo wymieniać!

Jakie truskawki powinniśmy kupować? 

Najczęściej, gdy kupujemy truskawki w sklepie lub na targu, sięgamy po te pięknie wyglądające, duże i dorodne. Czy słusznie? Duże i ciemne - znaczy dojrzałe. Takie truskawki świetnie nadają się do produkcji domowego, pysznego dżemu. Truskawki jasne, czyli te młode i świeże nadają się do zjedzenia od razu, ale można z nich zrobić prawdziwe kulinarne cuda, o czym w programie "Przed hejnałem" opowiedzieli nam Adrian i Marta Falatynowie restauratorzy. A w studiu Radia Kraków przygotował kucharz - Łukasz Moneta.

 

 

Truskawki w sałatce? Czemu nie! Oto przepis na sałatkę łąkową. Autor: Adrian Falatyn

- szałwia w dwóch kolorach: żółta i czerwona
- krwawnik
- melisa
- mięta
- kwiaty akacji
- kwiaty dzikiej róży
- truskawka
- wędzony bundz
- wszystko skropione sosem vinegret z musztardą dijon.

A oto goście programu "Przed Hejnałem":

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię