- A
- A
- A
Truskawkowe szaleństwo w programie "Przed hejnałem"
Truskawka i szampan czy dżem truskawkowy. Smak wakacji i rozkosz w ustach przy wymyślnym daniu. Źródło żelaza i witamin, ale i bardzo alergizujący owoc. Dziś w programie "Przed hejnałem" cała prawda o truskawce, a pretekstem do rozmowy jest otwarty niedawno na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie Polski Instytut Truskawki.Gośćmi programu byli dr hab.inż. Monika Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Adrian i Marta Falatynowie oraz Łukasz Moneta restauratorzy, który w studiu Radia Kraków zaprezentowali nam, jakie cuda można z truskawki uczynić na talerzu.
Polska truskawką stoi
Polska jest na 7. miejscu na świecie pod względem produkcji truskawek - to ponad 180 tys. ton rocznie. Jak się okazuje smak truskawki jest zależny od tego, w jakim klimacie urosła. Klimat, gleba i różnica temperatur między dniem a nocą w Polsce wpływają na tzw. "smakowitość truskawki". "Ta sama odmiana uprawiana w Polsce i Hiszpanii będzie różnić się w smaku. Hiszpańska będzie bardziej płaska w smaku, będzie miała więcej cukrów i mniej kwasów. Polski konsument nie przepada za taką truskawką" - przekonuje w rozmowie z Radiem Kraków dr hab.inż. Monika Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Nie można zapomnieć o kaszubskiej odmianie truskawek, która wpisana jest do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych.
Truskawki samo zdrowie
Mówi się o tym, że truskawki bardzo alergizują. Mają bowiem sporo czynników, które mogą w ten sposób działać na człowieka. Ale lepiej nie demonizować truskawek, bo to bardzo zdrowe i pożywne owoce. "Witamina C, która jest w każdym owocu, w truskawce dominuje. Jest łatwo przyswajalna dla organizmu, a że truskawki zjadamy bardzo szybko po zbiorze, to przyswajalność witaminy jest bardziej efektywna" - tłumaczy dr Bieniasz. Oprócz tego w nasionach w skórce truskawki jest sporo kwasu elagowego, jakże skutecznego w walce z nowotworem. Dodajmy jeszcze magnez, fosfor, wapń, żelazo. Można by długo wymieniać!
Jakie truskawki powinniśmy kupować?
Najczęściej, gdy kupujemy truskawki w sklepie lub na targu, sięgamy po te pięknie wyglądające, duże i dorodne. Czy słusznie? Duże i ciemne - znaczy dojrzałe. Takie truskawki świetnie nadają się do produkcji domowego, pysznego dżemu. Truskawki jasne, czyli te młode i świeże nadają się do zjedzenia od razu, ale można z nich zrobić prawdziwe kulinarne cuda, o czym w programie "Przed hejnałem" opowiedzieli nam Adrian i Marta Falatynowie restauratorzy. A w studiu Radia Kraków przygotował kucharz - Łukasz Moneta.
Truskawki w sałatce? Czemu nie! Oto przepis na sałatkę łąkową. Autor: Adrian Falatyn
- szałwia w dwóch kolorach: żółta i czerwona
- krwawnik
- melisa
- mięta
- kwiaty akacji
- kwiaty dzikiej róży
- truskawka
- wędzony bundz
- wszystko skropione sosem vinegret z musztardą dijon.
A oto goście programu "Przed Hejnałem":
Komentarze (0)
Najnowsze
-
19:23
A co jeżeli była to trucizna? Jak pomóc psu, który połknął niebezpieczną substancję
-
18:58
Jak dobrać swój idealny zapach świec relaksacyjnych?
-
18:14
Jest nas coraz mniej. "Problem dzietności można rozwiązać, ale nie przez 800 plus"
-
17:43
Aktywiści przeciwko wycince w Dolinie Prądnika. Mieszkańcy: czekaliśmy na te prace z utęsknieniem
-
17:06
Kominki mogą zostać. Jakie jeszcze zmiany pojawią się w nowej wersji programu „Czyste Powietrze”?
-
16:35
Czy w Krakowie ktoś truje psy?
-
16:26
Po latach zaniedbań krakowska Jordanówka przejdzie gruntowny remont
-
16:21
KRÓTKI SENNIK FILMOWY | pokazy filmów towarzyszące wystawie „Śpij spokojnie, dobrze śnij” prezentowanej w Muzeum Etnograficznym w Krakowie
-
15:54
Po audycie w szpitalu Narutowicza: jest zawiadomienie do prokuratury
-
15:35
Kolejny fragment popularnej trasy w kierunku granicy doczeka się remontu