- A
- A
- A
Ten trzeci na talerzu
Konsekwentnie ograniczamy spożycie ziemniaków w Polsce. W dużej mierze wynika to z błędnego przekonania, że są kaloryczne i wywołują otyłość. Tymczasem są lekkostrawne i niskokaloryczne, bogate w minerały, jak choćby potas i magnez, a także witaminy oraz skrobię, która jest cennym źródłem energii. O historii ziemniaka na polskich stołach i dobrodziejstwach zeń płynących rozmawiają z Sylwią Paszkowską badaczka kultury kulinarnej, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux oraz Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
17:55
Rozpoczęła się konserwacja XVIII-wiecznego obrazu Matki Bożej z Andrychowa
-
17:01
1. Liga. Chrobry Głogów - Wisła Kraków. Relacja LIVE
-
16:29
Rafał Trzaskowski na spotkaniu w Krakowie. Skupił się na kwestii bezpieczeństwa
-
16:03
Bogdan Klich złożył mandat senatora. Pokieruje polską ambasadą w USA
-
15:55
Wisła Kraków gra o awans do strefy barażowej. TRANSMISJA + RELACJA LIVE
-
15:03
Na co dzień dyskutują przy stole, teraz zmierzyli się... w stołowym tenisie
-
14:25
IMGW ostrzega przed silnym wiatrem w górach. Najsilniej ma wiać w nocy
-
14:23
Ten mecz rozegrano 100 lat temu! W sobotę go odtworzono
-
14:05
Sprzeciw ws. "elektryków" na trasie do Morskiego Oka. "Mamy nadzieję, że normalność zwycięży"
-
13:45
Krakowianie zasadzili 250 drzew. "Zostawiamy pamiątkę dla kolejnych pokoleń"
-
13:14
Prezydent Jakub Kwaśny: Trudny budżet Tarnowa, miasto musi zaciskać pasa