- A
- A
- A
Ten trzeci na talerzu
Konsekwentnie ograniczamy spożycie ziemniaków w Polsce. W dużej mierze wynika to z błędnego przekonania, że są kaloryczne i wywołują otyłość. Tymczasem są lekkostrawne i niskokaloryczne, bogate w minerały, jak choćby potas i magnez, a także witaminy oraz skrobię, która jest cennym źródłem energii. O historii ziemniaka na polskich stołach i dobrodziejstwach zeń płynących rozmawiają z Sylwią Paszkowską badaczka kultury kulinarnej, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux oraz Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:00
Cavaliada: Niemiec Lahde wygrał GP Krakowa i klasyfikację generalną
-
18:25
Są ostrzeżenia przed marznącymi opadami. Dotyczą też Małopolski
-
17:05
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1556 z 23.02.2025
-
17:01
Rusza rozbudowa Zakopianki w Libertowie. Światła zastąpi tunel
-
16:30
Interesuje mnie opowiadanie historii z perspektywy robaczka - Jacek Świdziński o sztuce komiksu
-
16:26
KOMIKS | "Brzask" Jacka Świdzińskiego
-
15:52
Las kupię! Nadleśnictwa ruszają na zakupy
-
15:27
„Cały ten świat ma dzikość w sercu i szaleństwo na twarzy”. Jak David Lynch przekracza granice
-
14:53
Od poniedziałku zmiany w okolicy cmentarza Grębałów
-
10:00
"Dzikość serca" czyli pokręcony świat Davida Lyncha