Składniki na ciasto
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
3 szczypty sól
Farsz
1 kg tartej dyni odmiany kabocha lun muscat de provance
3⁄4 l mleka
250 ml śmietany 18%
5 jajek „zerówek”
1⁄2 szklanki cukru
szczypta cynamonu
szczypta imbiru (lub gałka muszkatołowa)
Z podanych składników krótko zagniatamy ciasto, jak na kruszonkę. Przesypujemy je do tortownicy i wypełniamy dno oraz boki, dokładnie dociskając ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia. Po kwadransie pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W mleku gotujemy dynię startą na grubych oczkach tarki. W rondelku zagotowujemy śmietanę i mieszamy ją z rozkłóconymi z cukrem jajkami. Dynię odcedzamy i miksujemy blenderem. Mieszamy ze śmietaną z jajkami. Doprawiamy cynamonem i imbirem albo gałką muszkatołową. Wylewamy na ciasto i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.