Składniki na ciasto

 

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru

3 szczypty sól

 

Farsz

1 kg tartej dyni odmiany kabocha lun muscat de provance

3⁄4 l mleka

250 ml śmietany 18%

5 jajek „zerówek”

1⁄2 szklanki cukru

szczypta cynamonu

szczypta imbiru (lub gałka muszkatołowa)


Z podanych składników krótko zagniatamy ciasto, jak na kruszonkę. Przesypujemy je do tortownicy i wypełniamy dno oraz boki, dokładnie dociskając ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia. Po kwadransie pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W mleku gotujemy dynię startą na grubych oczkach tarki. W rondelku zagotowujemy śmietanę i mieszamy ją z rozkłóconymi z cukrem jajkami. Dynię odcedzamy i miksujemy blenderem. Mieszamy ze śmietaną z jajkami. Doprawiamy cynamonem i imbirem albo gałką muszkatołową. Wylewamy na ciasto i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.