- A
- A
- A
Mięsne tabu
Tabu pokarmowe to istniejący w różnych społecznościach świadomy zakaz lub niechęć do spożywania pewnych produktów, które są jadalne z punktu widzenia fizjologii trawienia. O tabu związanym z mięsem w polskiej kuchni mówi w rozmowie z Sylwią Paszkowską Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, autorka książek poświęconych historii kultury kulinarnej "Sztukamięs ze szlachtuza" i napisanej wspólnie z prof. Jarosławem Dumanowskim "Kapłony szczeżuje".
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:00
Cavaliada: Niemiec Lahde wygrał GP Krakowa i klasyfikację generalną
-
18:25
Są ostrzeżenia przed marznącymi opadami. Dotyczą też Małopolski
-
17:05
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1556 z 23.02.2025
-
17:01
Rusza rozbudowa Zakopianki w Libertowie. Światła zastąpi tunel
-
16:30
Interesuje mnie opowiadanie historii z perspektywy robaczka - Jacek Świdziński o sztuce komiksu
-
16:26
KOMIKS | "Brzask" Jacka Świdzińskiego
-
15:52
Las kupię! Nadleśnictwa ruszają na zakupy
-
15:27
„Cały ten świat ma dzikość w sercu i szaleństwo na twarzy”. Jak David Lynch przekracza granice
-
14:53
Od poniedziałku zmiany w okolicy cmentarza Grębałów
-
10:00
"Dzikość serca" czyli pokręcony świat Davida Lyncha