- A
- A
- A
Mięsne tabu
Tabu pokarmowe to istniejący w różnych społecznościach świadomy zakaz lub niechęć do spożywania pewnych produktów, które są jadalne z punktu widzenia fizjologii trawienia. O tabu związanym z mięsem w polskiej kuchni mówi w rozmowie z Sylwią Paszkowską Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, autorka książek poświęconych historii kultury kulinarnej "Sztukamięs ze szlachtuza" i napisanej wspólnie z prof. Jarosławem Dumanowskim "Kapłony szczeżuje".
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:44
Turystyczny pobyt w Muszynie będzie droższy
-
19:21
Prof. Hubert Huras po raz kolejny wojewódzkim konsultantem w dziedzinie położnictwa i perinatologii
-
17:55
Rozpoczęła się konserwacja XVIII-wiecznego obrazu Matki Bożej z Andrychowa
-
17:01
Wisła wraca z Głogowa z kompletem punktów!
-
16:29
Rafał Trzaskowski na spotkaniu w Krakowie. Skupił się na kwestii bezpieczeństwa
-
16:03
Bogdan Klich złożył mandat senatora. Pokieruje polską ambasadą w USA
-
15:55
Wisła Kraków gra o awans do strefy barażowej. TRANSMISJA + RELACJA LIVE
-
15:03
Na co dzień dyskutują przy stole, teraz zmierzyli się... w stołowym tenisie
-
14:25
IMGW ostrzega przed silnym wiatrem w górach. Najsilniej ma wiać w nocy
-
14:23
Ten mecz rozegrano 100 lat temu! W sobotę go odtworzono
-
14:05
Sprzeciw ws. "elektryków" na trasie do Morskiego Oka. "Mamy nadzieję, że normalność zwycięży"