- A
- A
- A
Sztukamięs ze szlachtuza
U schyłku XIX w przeciętny polski chłop zjadał 6 kg mięsa w roku, dzisiaj w Polsce konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę, a z rybami i baraniną nawet 82 kg. Żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. W swojej książce "Sztukamięs ze szlachtuza" Magdalena Kasprzyk-Chevriaux snuje opowieść o historii mięsa, zadając pytania o zasadność tak dużego spożycia mięsa w XXI wieku i jego jakość.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:52
Rodziny ofiar wypadków drogowych przyjechały pod Tarnów
-
15:15
Krakowianie znowu pójdą do urn. Będą musieli wybrać nowego senatora
-
14:45
Nocne prace na wjeździe do Krakowa od strony Olkusza. Utrudnienia chwilę potrwają
-
14:08
AGH znalazła się w rankingu najlepszych szkół wyższych na świecie
-
13:53
Wypadek na obwodnicy Wojnicza. 20-latek zasłabł za kierownicą
-
13:41
Awaria w Krakowie, w kilkudziesięciu budynkach nie ma wody
-
12:41
Ratownicy TOPR uratowali trójkę turystów, którzy w nocy utknęli w Tatrach
-
12:09
Ponad 600 harcerzy świętuje w Krakowie 35-lecie ZHR
-
10:37
"Ceramiczna rewolucja" nie tylko dla miłośników łysogórskiej ceramiki
-
09:04
Zmarł Artur Sarnat, były bramkarz Wisły Kraków. Miał 54 lata