- A
- A
- A
Szampana pijemy z pucharów!
Menu sylwestrowe, czyli szampan i kanapki. Czy to nie profanacja? Absolutnie nie! W XIX wieku, kiedy kanapki wkroczyły na polskie salony, nazywane były tartinkami i stanowiły nieodłączny element każdego eleganckiego przyjęcia, także sylwestrowego. Zachwycała się nimi nawet królowa polskiej kuchni – Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która podkreślała, że przygotowanie wybornych kanapek to sztuka bardzo trudna, gdyż „chcąc je dobrze podać, trzeba umieć i wiedzieć wiele rzeczy”. Jakich rzeczy? O tym z Sylwią Paszkowską rozmawiają badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i mistrz kucharski Wiesław Zuzek.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:00
Cavaliada: Niemiec Lahde wygrał GP Krakowa i klasyfikację generalną
-
18:25
Są ostrzeżenia przed marznącymi opadami. Dotyczą też Małopolski
-
17:05
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1556 z 23.02.2025
-
17:01
Rusza rozbudowa Zakopianki w Libertowie. Światła zastąpi tunel
-
16:30
Interesuje mnie opowiadanie historii z perspektywy robaczka - Jacek Świdziński o sztuce komiksu
-
16:26
KOMIKS | "Brzask" Jacka Świdzińskiego
-
15:52
Las kupię! Nadleśnictwa ruszają na zakupy
-
15:27
„Cały ten świat ma dzikość w sercu i szaleństwo na twarzy”. Jak David Lynch przekracza granice
-
14:53
Od poniedziałku zmiany w okolicy cmentarza Grębałów
-
10:00
"Dzikość serca" czyli pokręcony świat Davida Lyncha