Marc Grossman czyli osiadły w Paryżu nowojorski Żyd, wnuk rosyjskich imigrantów, który dorastając, jadł wiele azjatyckich potraw.
To jedna z perspektyw, których w tym programie będzie więcej. W studiu witam dr hab Annę Jakimyszyn- Gadochę - z Instytutu Judaistyki w Zakładzie Kultury Żydów UJ - judaistkę i jidyszystkę.
- A
- A
- A
"Szabatowe przepisy" Marca Grossmana
Kuchnia żydowska pachnie między innymi gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią, skórką cytrynową, octem i cebulą. Zapraszam do świata, gdzie jedzenie jest ściśle powiązane z sacrum i nakazem religii. Wejdziemy w świat szabatowych przepisów Marca Grossmana, ale nie tylko...
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
16:26
Lakiernik samochodowy – jak pasja do motoryzacji może stać się dochodowym zawodem?
-
16:05
Usługi społeczne dla większej grupy osób z niepełnosprawnościami. Tarnów poszerza ofertę
-
16:02
Po prostu „Wicked”
-
15:30
Filmowe podusmowanie roku 2024 w polskich kinach
-
15:17
Kardynał Stanisław Dziwisz zostanie wezwany przed Państwową Komisję ds. Pedofilii
-
14:51
„Kurort pożarty przez fast-food”. Tłumy w Zakopanem i niezadowoleni mieszkańcy
-
14:49
Sposób na odczarowanie krakowskich gołębi
-
14:45
Andrzej Hawranek o swojej nominacji na szefa małopolskiego Sanepidu: Wojewoda ma do mnie zaufanie
-
14:14
Postanowienia noworoczne bez presji. "Nie oczekuj cudów, akceptuj siebie"
-
13:50
Rozbójnik z Chrzanowa trafił na trzy miesiące do aresztu