Marc Grossman czyli osiadły w Paryżu nowojorski Żyd, wnuk rosyjskich imigrantów, który dorastając, jadł wiele azjatyckich potraw.
To jedna z perspektyw, których w tym programie będzie więcej. W studiu witam dr hab Annę Jakimyszyn- Gadochę - z Instytutu Judaistyki w Zakładzie Kultury Żydów UJ - judaistkę i jidyszystkę.
- A
- A
- A
"Szabatowe przepisy" Marca Grossmana
Kuchnia żydowska pachnie między innymi gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią, skórką cytrynową, octem i cebulą. Zapraszam do świata, gdzie jedzenie jest ściśle powiązane z sacrum i nakazem religii. Wejdziemy w świat szabatowych przepisów Marca Grossmana, ale nie tylko...
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
07:29
Na Powiślu Dąbrowskim powstanie w końcu schronisko dla zwierząt? Jest pierwszy kroczek
-
07:07
Tatry popularne jak nigdy! Padł frekwencyjny rekord
-
06:49
Zamiast więzienia, zakład psychiatryczny dla dzieciobójczyni z Zagórzan?
-
06:31
Środa z przejaśnieniami. Na północy kraju chłodniej niż na południu
-
06:18
Pierwsze w 2025 roku Marki Radia Kraków dla Muzeum Manggha oraz Muzeum Narodowego w Krakowie
-
06:11
Aktualności komunikacyjne 5.02
-
06:04
Wilki znów podchodzą w pobliże domów. To m.in. efekt małej ilości śniegu
-
22:12
Pozwólcie grać Łobuziakom. The Ancimons z debiutancką płytą w Radiu Kraków
-
20:16
Kolejne problemy z budową krakowskiego metra. Szansą... specustawa
-
22:30
„Motus” czyli zmysłowa, dźwiękowa podroż po Krakowie