- A
- A
- A
Szabatowe przepisy
- Nie jestem praktykującym Żydem i nie dorastałem w religijnym domu, ale jeśli jakiś aspekt judaizmu do mnie przemawia, jest to idea szabatu: dnia odpoczynku rozpoczynającego się uroczystym spotkaniem całej rodziny przy świątecznym posiłku - pisze we wstępie do swojej książki "Szabatowe przepisy" Marc Grossman. O znaczeniu rytuałów i uroku przepisów z książki paryskiego restauratora z Nowego Jorku, który potrafi bawić się kuchnią, nadając tradycyjnym przepisom współczesny kosmopolityczny rys, rozmawiają Sylwia Paszkowska i judaistka Larysa Michalska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:30
Kronika zapowiadanej inwazji na Ukrainę
-
22:08
ANAKLASIS na fali | METAMORPHOSES: VARIATIONS ON LUTOSŁAWSKI - koncert w Radiu Kraków
-
20:48
Anunnaki – bogowie Sumerów. To oni ulepili człowieka z gliny, zesłali potop, stworzyli raj
-
20:00
Dlaczego Polacy szczepią się coraz rzadziej?
-
16:44
Dwa równoległe remonty i zagubieni kierowcy. Czy do Miechowa da się dojechać?
-
16:10
W Krakowie odbędzie się doroczne święto twórców i twórczyń teatralnych: 14. Forum Młodej Reżyserii.
-
14:47
Jakub Bocheński pośmiertnie oczyszczony z zarzutów
-
14:35
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:26
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:12
Cukrzyca. Choroba, która może dotknąć każdego
-
12:10
Prof. Jerzy Hausner: „Idea stanów zjednoczonych Europy była ideą pustą. Nie wierzę w federalizm europejski”