Tęsknimy za zieleniną. Co prawda, półki w warzywniakach uginają się od pysznych i zdrowych produktów przez cały rok. Nie wszystkie jednak będą tak dobre w smaku, niż gdybyśmy sięgnęli po nie w sezonie. Śmiało jednak możemy zakupić szpinak. Do sałatek, naleśników, koktajli, makaronów. Możliwości jest mnóstwo!
- A
- A
- A
Śniadanie z Ewą Wachowicz - audycje archiwalne
W każdy poniedziałek i środę o 8.50 Ewa Wachowicz, w Radiu Kraków zaprasza na radiowe śniadanie. Czekają najlepsze śniadaniowe przepisy, kulinarne ciekawostki i książki Ewy Wachowicz.































Wędzonka, chrzan, pieczywo, ciasto i jajka. Co jeszcze wkładamy do wielkanocnego koszyka? Nie zapominajmy też o symbolice "święconki"!


"Czosnek rośnie dziko, ale możemy go również uprawiać we własnych ogródkach, a nawet na balkonach. Działa oczyszczająco, poprawia odporność i jest mało kaloryczny. Czosnek w kuchni? Jak najbardziej, m.in. w jajecznicy i pesto" - poleca w Radiu Kraków Ewa Wachowicz.

Majówkowe grillowanie warto zacząć od... porządnego wyczyszczenia rusztu! - radzi Ewa Wachowicz. Co na grilla? Np. zamarynowane w czerwonym winie mięso, warzywa, a nawet... banany.

Tym razem coś dla maturzystów... Bo matura to niezły stres dla organizmu każdego 18-latka. A co jest najlepsze na stres? Orzechy włoskie! Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Jaki tort na komunię? Taki, aby smakował temu, kto do komunii świętej przystępuje. Ewa Wachowicz proponuje na przykład tort bezowy. Posłuchajcie!

Przyjęcia komunijne coraz częściej organizuje się w restauracjach. Ale jeśli chcemy przygotować posiłek dla bliskich w domu - Ewa Wachowicz ma kilka propozycji. Posłuchajcie!

Wadowice - miasto papieskie i miasto... kremówek! "To jedno z moich ulubionych ciastek. Często pojawia się na moim rodzinnym stole. Przepis na starą, wiedeńską kremówkę jest w moim domu przekazywany z pokolenia na pokolenie" - mówi Ewa Wachowicz.

Nie macie jeszcze pomysłu na prezent na Dzień Matki? Ewa Wachowicz podpowiada. A najlepszy prezent to coś słodkiego! Posłuchajcie.

Razem ze swoją pociechą przygotuj ucztę na Dzień Dziecka. Idealnym pomysłem mogą być naleśniki lub... pierogi!

Sezon na szparagi w pełni! Kilka pomysłów na potrawy ze szparagów podsuwa Ewa Wachowicz. Posłuchajcie.

Truskawki nie tylko na słodko, ale też wytrawnie, np. w sałatce. Poleca Ewa Wachowicz.

Jak posłodzić, ale żeby nie podnosić poziomu cukru we krwi? Radzi Ewa Wachowicz.

Grill pod chmurką - jak się do niego przygotować podpowiada Ewa Wachowicz.

Zamiast cukru - stewia! Jedna łyżeczka suszonej stewii jest tak słodka jak szlanka cukru. Stewia nie ma w ogóle kalorii i nie powoduje próchnicy. Jedyna wada to... cena.

Słodkie niespodzianki na koniec roku szkolnego to dobry pomysł na prezent dla naszych pociech. Poleca Ewa Wachowicz.

W Krakowie trwa Festiwal Kultury Żydowskiej, więc przy okazji posłuchajmy o kuchni żydowskiej, która również była obecna znana na terenie Małopolski, dzięki żyjącym tu mniejszościom żydowskim. Jedną z ulubionych potraw Ewy Wachowicz jest czulent.

W takiej upalnej aurze domowe ogórki małosolne możemy zjeść już po jednym dniu. Niskobudżetowa i pyszna przekąska. Potrzebujemy ogórków gruntowych, kwitnącego kopru, czosnku, chrzanu, wody i soli. Ewa Wachowicz dodaje też liści dębu. Posłuchajcie jej przepisu.

Teraz jest szczyt sezonu na kalarepę, z której można zrobić cudowne rzeczy. Ewa Wachowicz często sięga po specjały kuchni regionalnej. Na Śląsku jest fantastyczna zupa z kalarepy, która nazywa się oberiba. Posłuchajcie przepisu!

Kalafior - tradycyjny biały, zielony, a nawet fioletowy! Ma silne działanie antynowotworowe , jest też niskokaloryczny. Same zalety i mnóstwo propozycji podania.

Kwiaty w kuchni? Czemu nie! Na początek Ewa Wachowicz proponuje nasturcję, która teraz pięknie kwitnie w naszych ogrodach.

Zbieracie czarne jagody czy borówki? A pomijając różnice w nazewnictwie, zbieranie tych owoców to niezła zabawa, a ich zajadanie - samo zdrowie!

Sezon robienia przetworów w pełni. O tym, jak można zakonserwować grzyby - opowiada Ewa Wachowicz.

Drugie śniadanie do szkoły - czyli porcja dobrych i zdrowych kalorii dla naszych dzieci. Możliwości dziś jest cały ogrom. Posłuchajcie!

W powietrzu czuć jesień - czas więc na dynię. Przepisów, jak wykorzystać to warzywo w kuchni jest całe mnóstwo: placuszki, farsz do pierogów, zupa, a nawet... powidła. Posłuchajcie!

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a wręcz ma właściwości lecznicze. M.in. przeciwdziała zakwaszaniu organizmu. Ma dużo lecytyny i wspomaga pracę mózgu. Posłuchajcie Ewy Wachowicz i słuchaczy Radia Kraków.

W lasach prawdziwy wysyp grzybów - największy od 10 lat - twierdzą leśniczy z Małopolski. Prawdziwki, borowiki, maślaki, kozaki - do wyboru, do koloru. A po grzybobraniu...uczta. Posłuchajcie kulinarnych propozycji Ewy Wachowicz.

Zapomniane miary w kuchni: funt, łunt, łut, kwarta, łyżka cukru strychem wzięta, a może "na oko"? Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Wężymord, scorzonera albo zimowy szparag - stare i zapomniane warzywo korzeniowe, które śmiało można zakupić na krakowskich placach targowych. Mleczko scorzonery uśmierza ból i łagodzi rany. A korzenie możemy przygotować jak zwykłe szparagi. Pyszne i zdrowe!

Rosół z baraniną? Ależ tak. Poleca Ewa Wachowicz. Tylko pamiętajmy, by przed rozpoczęciem gotowania przygotować mięso, które ma jednak specyficzny smak i zapach.

Zupa na śniadanie? Ależ tak! I wcale nie musi to być znienawidzona przez niektórych zupa mleczna z "kożuchem". Zupa śniadaniowa - sycąca, rozgrzewająca i... niskokaloryczna. Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Dzisiejsze wydanie "Śniadania z Ewą" zdecydowanie na słodko. Miód to taki dobry cukier, działa bakteriobójczo, nieraz lepiej niż antybiotyki. Jak tylko coś zacznie nas drapać w gardle - warto sięgnąć po miód. Z kolei łyżka miodu wieczorem poprawia odporność i wpływa na spokojne zasypianie - koi nerwy i wzmacnia serce. Cud miód!

Zdrowe przekąski na mały głód - zamiast słodkich batoników, sięgajmy po orzechy włoskie, płatki owsiane, sałatki, suszone i zapiekane owoce. Dlaczego? Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Jak zacząć dzień, żeby mieć dużo energii? Warto zacząć od zdrowego posiłku i... szklanki ciepłej wody z cytryną i miodem. Taki napój możemy też przygotować wieczorem. A jak chcemy wzmocnić odporność, to sięgnijmy po imbir! Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Sok z młodego jęczmienia jest dzisiaj bardzo modny, ale jego zdrowotne działanie znane jest od lat. Niestety, w tym wypadku sprawdza się zasada, że co zdrowe, nie zawsze jest smaczne. Proszę się jednak nie zniechęcać - proponuje Ewa Wachowicz w porannej audycji "Rano na Tak".

Cukinia na śniadanie - np. w postaci placuszków. Smaczne, zdrowe, błyskawiczne. Poleca Ewa Wachowicz.

Brukiew - z czym to się je? Warzywo znane przede wszystkim na Kaszubach, ale i w Małopolsce. Panuje moda - i jest to bardzo dobra i zdrowa moda - na powrót do regionalnych przepisów i wskazówek kulinarnych. Wśród takich znaleźć można m.in. przepis na zupę z brukwi. Posłuchajcie.
Tomasz Leśniak to szef kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej.

Ciasta na słodko, ale z warzywami i nietypowymi owocami! Swój przepis na brownie z czekoladą zdradza Ewa Wachowicz. Czekamy także na Wasze propozycje!

Ryż z jabłkami i cynamonem - idealny pomysł na drugie śniadanie. Kombinacje mogą być różne, bo zamiast jabłek można do ryżu wkroić np. jarzyny, awokado, fasolę. Posłuchajcie propozycji Ewy Wachowicz.

Gdy goście w drodze, a w lodówce nie ma nic specjalnego... Kilka dobrych rad przekazuje Ewa Wachowicz. Posłuchajcie.


Pyszny kugel albo inaczej - babka ziemniaczana! Propozycje przygotowania i podania - przedstawiła w Rano na Tak Ewa Wachowicz.

W tym roku grzybów w lesie było całe mnóstwo. Pasztet z suszonych borowików to idealna propozycja na jesienny stół. Posłuchaj Ewy Wachowicz.

Tak, tak, to już czas na przygotowanie... świątecznych pierniczków. Najlepszy przepis zna Ewa Wachowicz.

Z myślą o Andrzejkach porozmawiajmy o tradycyjnej sałatce jarzynowej. Ewa Wachowicz podaje swój przepis i czeka na Państwa propozycje.
W tym odcinku Ewa Wachowicz skupia się na kapuście, którą zawdzięczamy królowej Bonie. A kapustę, szczególnie kiszoną, warto jeść szczególnie zimą. A ileż ona ma zastosowań w kulinariach! Na przykład... w łazankach.

Przepisy na Andrzejkowe przekąski podaje Ewa Wachowicz. Posłuchajcie!

Wodzionka, czyli prawdziwa śląska zupa i... idealny sposób na wykorzystanie suchego chleba, który zostanie nam po weekendzie. Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Prawdziwy zakwas na barszcz czerwony najlepiej postawić już teraz - radzi Ewa Wachowicz. Robi się go bardzo prosto. A jakie zupy królują na Państwa stołach wigilijnych? Czekamy na Wasze przepisy!

Ewa Wachowicz zdradza przepis na najlepsze ciasto i najlepszy farsz na świątecznie pierogi. A Państwo - może mają własną technikę i ulubione przepisy? Czekamy na nie na [email protected].
To już najwyższy czas, by postawić zakwas na wigilijny barszcz! Jak go zrobić - przepis podaje Ewa Wachowicz. Posłuchajcie!

Ewa Wachowicz zdradza sposób na pysznego karpia, którego wielu z nas wciąż chętnie wybiera jako tradycyjną wigilijną potrawę.

"W moim domu Wigilia jest dniem szczególnym. Nie kłócimy się, nie robimy żadnych porządków, a przygotowujemy się do tego szczególnego momentu, gdy wszyscy przełamiemy się opłatkiem i zasiądziemy do stołu" - opowiada Ewa Wachowicz.
"Maczanka po krakowsku to danie pochodzące z dawnych czasów. W XVII wieku było to pożywienie fiakrów. Było ciepłe, pożywne i w miarę tanie" - opowiada Ewa Wachowicz.

Jeżeli tradycyjnie w niedzielę robimy rosół, to w poniedziałek możemy z niego zrobić... pomidorową, oczywiście najlepiej na domowym przecierze pomidorowym. Poleca Ewa Wachowicz!

O zupie serowej, którą robi się z... resztek - opowiada Ewa Wachowicz. Posłuchajcie!

Gorące kakao albo czekolada - niesamowicie zdrowy, rozgrzewający i energetyczny napój. Podnosi poziom serotoniny, idealny na aurę, którą mamy za oknem, gdy jest zimno, szaro i brakuje nam promieni słońca. Szwajcarzy zjadają ok. 12 kg czekolady rocznie, ale nie tylko w postaci słodyczy, ale przede wszystkim kakaa, powinniśmy brać z nich przykład! - radzi w porannej audycji "Rano na Tak" Ewa Wachowicz.
Moskole to placki ziemniaczane po góralsku robione na blasze. Górale sa oszczędni i dbają, żeby nic się nie zmarnowało. Ziemniaki można łatwo przechowywać i można z nich zrobić pyszne potrawy - radzi w porannej audycji "Rano na Tak" Ewa Wachowicz.

Polskie dziewczyny są najpiękniejsze. Dlaczego? Ponieważ kobiety w Polsce bardzo dbają o siebie. W zimie ciężko jest kupić świeże owoce, ale i tak dbamy o siebie. Jak dba o siebie Ewa Wachowicz? Posłuchajcie!

"By oliwa była sprawiedliwa...". Olej rydzowy nie powstaje oczywiście nie powstaje z rydzów, a z lnicznika siewnego, zwanego popularnie lnianką lub właśnie rydzykiem. Olej ma piękny, złocisty kolor i lekko orzechowo-cebulowy smak z nutką goryczki. Był bardzo popularny w Polsce przed wojną, a robiło się z niego tzw. czekadełko do chleba. Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

W poniedziałek Ewa Wachowicz mówiła o domowych sposobach na grypę. Wie o czym mówi, bo sama jest aktualnie chora. Ewa pomaga sobie naturalnymi metodami, których nauczyły ją mama i babcia. Koniecznie posłuchajcie!

A gdyby to Państwo mieli okazję ugościć Ewę Wachowicz, to co pojawiłoby się na stole? Posłuchajcie propozycji słuchaczy Radia Kraków.

Ewa Wachowicz proponuje domową uprawę ziół na parapecie w kuchni. A zacząć można od kilku cebulek w doniczce z piaskiem i ziemią, z których po 2 tygodniach możemy mieć, pyszny, świeży szczypiorek na kanapki. Do dzieła!

Raz w roku można nie myśleć o kaloriach i jest to specjalny dzień - Tłusty Czwartek. A jak jeszcze zrobimy pączki i chrust domowy, to jeszcze mamy pewność, z czego zostały zrobione, na jakim oleju były smażone i jakie nadzienie (w przypadku pączków) dodaliśmy. Poleca Ewa Wachowicz.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:00
Piramidy, krwawe ofiary i cykliczne końce świata. Dr Piotr G. Michalik o religii ludów Mezoameryki
-
21:42
Abakanowicz. Bez reguł. Rzeźby w ogrodach królewskich
-
18:05
„Piłeś? Nie jedź. Ale wciąż jeżdżą…” – Polska nie radzi sobie z pijanymi kierowcami
-
17:56
Nigdy więcej nienawiści i antysemityzmu
-
17:30
Zmiany w tarnowskim budżecie obywatelskim. Łatwiej będzie zgłaszać projekty
-
16:51
Wiosna w ulu. Pierwszy nakrop i nadzieja na miód z mniszka w pasiece w Kamiannej
-
16:44
Tarnów wprowadza „bon dla pierwszaka”. 700 zł na sport z oszczędności po likwidacji dyżurów dla nietrzeźwych
-
16:13
Szukasz ubezpieczenia samochodu? Zobacz, jakie to proste!
-
15:36
Pijany mężczyzna, który śmiertelnie potrącił 10-latka k. Limanowej usłyszał zarzuty
-
15:23
Małopolska na fali w 2024 roku! Rosnąca liczba turystów, coraz większe wpływy i termy, które stały się hitem
-
15:14
Ruch Muzyczny na fali: Krzysztof Stefański rozmawia z Jakubem Gucikiem i Krzysztofem Pietraszewskim