- A
- A
- A
"Śledzie" z boczniaka i seleryba, czyli Wigilia u wegan
- Tradycja - jak to ujmował Arnold Gehlen - jest pasem transmisyjnym, którym z przeszłości płyną do nas pewne zachowania, jak np. spotkanie przy stole, ale to, co będziemy jedli w czasie tego spotkania, zależy już tylko od naszej świadomości i wyboru - mówi filozofka prof. Joanna Hańderek. Jak podkreśla, najważniejsze jest to z kim i jak jemy. Wspólne przygotowywanie potrawy, a później biesiadowanie przy stole może być też rozumiane jako czas podarowany drugiej osobie. To święta miłości, kiedy budujemy i odtwarzamy więzi, staje się to jednak dwuznaczne, jeśli robimy to kosztem cierpienia i śmierci zwierząt. Dania wegańskie coraz pewniej wchodzą do powszechnego obiegu. "Seleryba" czy "Śledzie" z boczniaka stają się kulinarnym przebojem nie tylko na wegańskich stołach, o czym w drugiej części programu mówią prowadzący wegańską pracownię cukierniczą Magdalena i Piotr Kiedziuchowie, którym do specjałów kuchni wegańskiej udało się przekonać nawet rodzinę z Podhala.
crop_free
1
/ 2
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
11:57
Ekstraklasa. Lechia Gdańsk - Puszcza Niepołomice. Relacja LIVE
-
11:43
Seria wypadków w Tatrach. TOPR apeluje o rozwagę podczas wypraw w góry
-
11:33
Ile kosztuje metr kwadratowy nowego mieszkania? Oto przegląd cen w różnych miastach
-
10:18
Poważny wypadek w Tymowej. Cztery osoby odniosły obrażenia
-
09:30
Dwa nocne pożary w Krakowie. Są ofiary śmiertelne
-
09:16
Mecz Cracovia-Jagiellonia TRANSMISJA
-
08:31
Spichlerz w Radłowie w końcu rozebrany. Koniec z absurdalnym objazdem przez podwórko
-
07:29
Z Malagi przez Tatry do Radzymina na rowerze – wolontariusz wspiera osoby z niepełnosprawnościami
-
07:00
Nietypowi lokatorzy w jednym z krakowskich stawów. To groźny gatunek inwazyjny
-
06:59
Smog dusi Małopolskę, lepiej zrezygnować z niedzielnych spacerów